Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

L. Parízek: Podnikateľov chceme oboznámiť s možnosťami podpory exportu

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR Martin Baumann

Hlavným impulzom pre iniciatívu Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta bola spätná väzba, ktorú získal štátny tajomník z podnikateľského sektora počas ciest v zahraničí.

Žilina 10. apríla (TASR) – Sériu stretnutí s podnikateľmi o úlohách ekonomickej diplomacie a podpore exportných aktivít slovenských firiem začal v utorok na pôde Žilinskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (ŽRK SOPK) v Žiline štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek.

Hlavným impulzom pre iniciatívu "Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta" bola podľa neho spätná väzba, ktorú získal z podnikateľského sektora počas ciest v zahraničí. "Zistil som, že určitá skupina podnikateľov vie, aké nástroje ponúka ministerstvo zahraničných vecí, ako vie pomôcť proexportným aktivitám a realizácii podnikateľských aktivít v zahraničí. Ale zároveň som zistil, že množstvo podnikateľov nevie, akým spôsobom požiadať ministerstvo, ako využiť tie nástroje. Či už v zahraniční cez zastupiteľské úrady, prípadne, aké máme možnosti na Slovensku," povedal Parízek.

Formy štátnej pomoci pre podnikateľov prezentovali na stretnutí v Žiline námestník generálneho riaditeľa divízie poistných a bankových obchodov Eximbanky SR Michal Kozáčik, výkonný riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Jozef Troják a riaditeľka odboru podnikateľského centra MZVaEZ SR Zlata Šipošová. Príklady úspešnej praxe na zahraničných trhoch uviedol predseda predstavenstva Sitno holding, a.s., Ľudovít Černák.

Akčným cieľom stretnutí je plán a dizajn podnikateľských misií štátneho tajomníka Parízeka na nasledujúce obdobie. "Budem rád, keď bude čo najviac takýchto stretnutí. A budem si môcť vypočuť z podnikateľského sektora, ako môžeme lepšie robiť túto prácu a lepšie prepojiť aktivity štátu a súkromného sektora. Jednoducho, aj my ako ministerstvo sa musíme učiť lepšie komunikovať. Na druhej strane, v podnikateľoch chcem vzbudiť určitú dôveru, že sa môžu oprieť o štát. Môžu žiadať od štátu asistenciu a že sú možnosti, ktoré vieme poskytnúť. Takže, prečo ich nevyužiť," podotkol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Stretnutie ocenil aj riaditeľ ŽRK SOPK Ján Mišura. "Prišli do regiónov, čo je lepšie, ako keď sú stretnutia len v Bratislave a korešponduje sa cez tlač. Priamo sa diskutuje s kompetentnými predstaviteľmi ministerstva zahraničných vecí a rieši sa ekonomická dimenzia našich vzťahov a exportu. Napríklad, máme problémy s vízovými centrami. Nie sú založené v Číne, Rusku, Bielorusku, čo by uľahčilo cestovný ruch a prideľovanie víz hosťom, ktorí k nám prichádzajú napríklad do kúpeľov," dodal Mišura.