Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Pacienti v Liptovskom Mikuláši môžu nakúpiť lieky v novej lekárni

Ilustračné foto Foto: TASR

Zisk z lekárne poputuje naspäť do nemocnice a jej modernizačnej obnovy.

Liptovský Mikuláš 4. apríla (TASR) - Od dnešného dňa môžu pacienti v Liptovskom Mikuláši nakúpiť lieky aj v novej nemocničnej lekárni v priestoroch Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu. Pracovné miesto tu našlo päť ľudí. Zisk z lekárne poputuje naspäť do nemocnice a jej modernizačnej obnovy.

"V minulosti boli zákony nastavené tak, že nemocnica nemohla mať vlastnú verejnú lekáreň. Našťastie sa to zmenilo a my sme sa ako zriaďovateľ štyroch nemocníc a jednej polikliniky okamžite pustili do zriaďovania nových lekární. Súkromným lekárňam sme zmluvy vypovedali a začali sme otvárať vlastné," povedal pre TASR na slávnostnom otvorení lekárne Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Prvú nemocničnú lekáreň otvorili podľa jeho slov v roku 2011 v Čadci a v súčasnosti už chýba len v Dolnom Kubíne, kde sa o jej zriadenie stále snažia.

Výnosy z lekárne predpokladajú v desaťtisícoch eur mesačne. Nemocnica si zo zisku môže zakúpiť množstvo nevyhnutných pomôcok. "Predpokladáme zisk približne 30.000 až 40.000 eur mesačne," dodal Blanár. Všetci pacienti, ktorí si lieky kúpia priamo v nemocnici, tak podporia jej ďalší chod. "Finančné prostriedky získané z chodu lekárne určite investujeme naspäť do poskytovania zdravotnej starostlivosti, či už do nákupu liekov, špeciálneho zdravotného materiálu, alebo do materiálno-technického a prístrojového vybavenia," spresnila riaditeľka Liptovskej nemocnice Ľudmila Pohančeníková.

Rekonštrukcia priestorov stála podľa nej viac ako 270.000 eur. "Za tieto peniaze sme opláštili celú budovu, vymenili všetky okná a zrekonštruovali priestory, v ktorých bude sídliť nemocničná lekáreň," opísala s tým, že v najbližšom čase investujú približne 50.000 eur na prístrojové a materiálne vybavenie.

Snahou ŽSK je vybudovať v areáli nemocnice aj očnú kliniku, ktorá bude poskytovať jednodňovú chirurgiu. "Malo by nás to stáť približne 650.000 eur, pričom 300.000 eur vyčlenila vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Ružomberku. Zvyšné peniaze pôjdu z rozpočtu ŽSK. Možno obstarávaním získame ešte nižšiu cenu a tak môžeme dovybaviť túto kliniku najmodernejšími prístrojmi, čo si tento región zaslúži," upozornil predseda ŽSK.