Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

NENÁSYTNÝ ZÁŠKODNÍK: Živé ploty v Považskej Bystrici ničia húsenice

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vijačka krušpánová je nepríjemným škodcom, ktorý u nás prakticky nemá prirodzeného nepriateľa.

Považská Bystrica 6. septembra (TASR) – Živé ploty krušpánu vždyzeleného na sídlisku Stred v Považskej Bystrici ničia húsenice motýľa vijačky krušpánovej. Nielenže kríky prakticky úplne zlikvidujú, ale znepríjemňujú život obyvateľom bytových domov.

Podľa obyvateľa sídliska Vladimíra Vecela pred mesiacom živý plot ostrihali, po niekoľkých týždňoch ho invázny hmyz zničil. „Húsenice sa spúšťajú zo živého plota na zem, rozlezú sa po chodníkoch, a dokonca sa šplhajú aj po stenách bytoviek. Ja bývam na štvrtom poschodí a na parapete som už niekoľko húseníc našiel. Niektorí obyvatelia bytoviek našli húsenice už aj v spálni,“ skonštatoval Vecel s tým, že húsenice motýľa spôsobujú najmä po dažďoch nepríjemný zápach.

Ako dodal, obyvatelia bytov nemôžu hmyz ničiť, keďže pozemky okolo bytoviek sú majetkom mesta. Obrátili sa preto na radnicu s požiadavkou na likvidáciu hmyzu.

Podľa hovorkyne mesta Považská Bystrica Ivety Pagáč Kováčikovej je vijačka krušpánová nepríjemným škodcom, ktorý u nás prakticky nemá prirodzeného nepriateľa. Neveľký motýľ pôvodom z východnej Ázie s rozpätím krídel maximálne štyri centimetre je pomerne nenápadný. Bežne je bledý s hnedou kresbou, vyskytnúť sa však môže aj hnedá forma. Krušpány ničí húsenica tohto druhu, ktorá požiera listy.

„Čo sa týka boja s týmto škodcom, v súčasnosti sú proti vijačke účinné len chemické postreky, ktoré mesto Považská Bystrica v boji proti tomuto škodcovi použilo a použije,“ uviedla považskobystrická hovorkyňa.