Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Ovčiarske remeslo predstavili na podujatí Pásli ovce valasi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Množstvo tradičných výrobkov je dnes veľmi vzácnych a sú vďačným suvenírom a spomienkou pre každého zahraničného turistu i slovenského návštevníka.

Vychylovka 19. júla (TASR) – Ovčiarske remeslo predstavili dnes v Skanzene Vychylovka na Kysuciach počas podujatia Pásli ovce valasi. Návštevníci sa podľa vedúcej skanzenu Janky Berešovej zoznámili so strihaním oviec, výrobou syrových korbáčikov, varením bryndzových halušiek, baranieho guláša či pečením zemiačikov s tvarohovou nátierkou. Pastierske ľudové hudobné nástroje a tradičnú školu plieskania bičom predviedol Martin Brxa z Turian.

"Všetky produkty, ktoré ponúkame, máme z vlastného chovu. Máme tu deväť ovečiek, na ktorých predvádza bača strihanie oviec. Paralelne s podujatím premáva vláčik na Historickej lesnej úvraťovej železnici a návštevníci majú možnosť previezť sa motorovou lokomotívou každú celú hodinu," povedala Berešová.

Kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková doplnila, že nedeľné podujatia v skanzene Vychylovka priťahujú veľa ľudí nielen z regiónu Kysúc, ale aj z iných kútov Slovenska a zo zahraničia. "Jedlá, ktoré sa pripravujú priamo v objektoch skanzenu na dobových peciach, majú zvláštnu chuť. Každý hovorí, že sú lepšie ako v reštaurácii, alebo keď si ich niekto navarí doma," podotkla Hnidková, ktorá v objekte U Rybov varila bryndzové halušky.

Pripomenula, že na Kysuciach sa salašníctvo rozšírilo v 16. a 17. storočí, kedy boli liptovské i oravské hole pretkané salašmi a tisíckami oviec. "Každý bača bol pyšný na svoju palicu, valašku a fujaru. Palica pomáhala pri pochôdzkach za ovcami, valaškou sa bránil proti divej zveri v horách – vlkom a medveďom. No a na fujare vyhrával svoju túžbu, žiaľ i radosť zo života. Množstvo tradičných výrobkov je dnes veľmi vzácnych a sú vďačným suvenírom a spomienkou pre každého zahraničného turistu i slovenského návštevníka," dodala kultúrna manažérka Kysuckého múzea.