Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Oravský expres má za sebou prvú sezónu, odviezol vyše 2000 turistov

Stanica Oravský Podzámok. Foto: Tablet.TV

Novinku pre turistov spustila počas leta Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

Oravský Podzámok 4. októbra (TASR) – Turistický vlak Oravský expres má za sebou prvú sezónu. Počas leta odviezol viac ako 2000 turistov a návštevnosť Oravského hradu počas sobôt stúpla o takmer 20 percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Novinku pre turistov spustila počas leta Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK). "Špeciálny turistický vlak premával každú sobotu počas letných prázdnin zo Žiliny do Oravského Podzámku a späť. Na rozdiel od bežných vlakových spojení, ktoré smerujú na Oravu, premával bez prestupov a počas pilotnej sezóny ho verejnosť mohla využívať bezplatne," priblížila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Cestujúci mali na výber z jedenástich zastávok, v okolí ktorých sa nachádzajú turisticky zaujímavé ciele. Okrem Oravského hradu tak mohli navštíviť napríklad aj hrad v Strečne, drevený artikulárny kostolík v Istebnom, odviesť sa na pltiach po Orave alebo Váhu či pozrieť si vodopád v Šútove. "Najobľúbenejšou zastávkou bol pre cestujúcich jednoznačne Oravský Podzámok s turistickým cieľom Oravský hrad. Najviac cestujúcich mierilo práve sem, čo sa odrazilo aj v štatistikách návštevnosti hradu. V porovnaní s prázdninovými sobotami v roku 2018 hrad navštívilo o 19,4 percenta turistov viac," ozrejmila výkonná riaditeľka KOCR Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

Pôvodná kapacita vlaku bola 78 miest na sedenie a päť na prepravu bicyklov. Pre veľký záujem sa však rozhodli posilniť Oravský expres o ďalšiu vlakovú jednotku. Kapacita miest sa tak v polovici sezóny zdvojnásobila. "Sezónne spoje významne prispievajú k rozvoju turistického ruchu. Oravský expres v lete absolvoval premiéru a okamžite si našiel svojich cestujúcich. Fakt, že sme museli dokonca zvýšiť kapacitu spojov je dôkazom toho, že išlo o naozaj vydarený projekt," skonštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký s tým, že podobnej spolupráci sú otvorení aj v budúcnosti.

Podľa Remencovej patrí Žilinský kraj dlhodobo k najnavštevovanejším regiónom na Slovensku. Minulý rok oslavoval dosiahnutý turistický milión, tento rok záujem o spoznávanie krás Žilinského kraja ešte narástol. "Pre nás je to záväzok, aby sme pre našich návštevníkov, ale i domácich pripravovali stále nové lákadlá. Preto sa teším, že si turistická novinka z dielne našej krajskej organizácie cestovného ruchu získala priaznivcov. Naplno ju využili najmä rodiny s deťmi, ale i cyklisti," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Poslednú jazdu ukončil Oravský expres 31. augusta. Projekt finančne podporili KOCR Žilinský turistický kraj  a Ministerstvo dopravy a výstavby SR.