Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Oravská nedeľa predstaví tradičnú kultúru, folklór a zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

V drevenom kostole z Rudna sa bude o 13.30 h konať rímskokatolícka svätá omša.

Martin 19. júla (TASR) - Tradičnú kultúru, folklór a zvyky oravského regiónu predstaví v nedeľu 22. júla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine podujatie Oravská nedeľa, ktoré sa uskutoční od 10. do 16. hodiny.

Podľa Tatiany Kadlecovej zo SNM vystúpi Folklórna skupina Nižná Ves z Nižnej s folklórnym pásmom Návrat pltníkov, Ženská spevácka skupina Senková z Podbiela sa predstaví s programom svadobného zvykoslovia Perinárky a Folklórny súbor Oravan Senior z Nižnej so svojím Oravským pásmom, ktorého súčasťou bude aj goralský folklór.

"Okrem vystúpenia folklórnych kolektívov priblížia najsevernejší región Slovenska aj ľudovo-umeleckí výrobcovia a remeselníci rôznymi ukážkami. Nebudú chýbať ukážky lisovania rastlinného oleja v olejárni, či ukážky tkania na tkáčskom stave v usadlosti z Oravského Veselého," doplnila Kadlecová.

V drevenom kostole z Rudna sa bude o 13.30 h konať rímskokatolícka svätá omša. Tradičné jedlá ponúkne krčma z Oravskej Polhory, v ktorej položili v roku 1968 základný kameň martinského múzea v prírode, dodala Kadlecová.

Podujatie Oravská nedeľa je realizované v rámci cezhraničného projektu "Pri ceste na dedine" – v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Projekt je spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja.