Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Od marca ušetrila Žilina vďaka EKS viac ako 100.000 eur

Žilinský primátor Igor Choma na archívnej snímke. Foto: TASR/archív

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka.

Žilina 2. októbra (TASR) – Mesto Žilina ušetrilo od spustenia ostrej prevádzky Elektronického trhoviska na verejnom obstarávaní pre vlastnú potrebu, ako aj pre potrebu organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta viac ako 100.000 eur. I vďaka tomu sa mesto Žilina stalo jedným z víťazov Veľkej letnej súťaže, ktorú organizovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky ako jeden z realizátorov projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS).

Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval primátor Žiliny Igor Choma, oddelenie verejného obstarávania na úseku žilinského primátora zrealizovalo od 1. marca tohto roku 69 verejných obstarávaní. Predpokladaná hodnota zákaziek bola 527.095 eur. Konečná cena po elektronickej aukcii a dodaní tovaru a služieb bola 422.795,99 eura. Celková úspora vďaka EKS dosiahla sumu 104.299,01 eura.

„Je to cesta, ktorou sa reálne dá ísť. Samozrejme, i keď je to o nejakej práci navyše, ale tá práca prináša osoh v podobe ušetrených peňazí. A nie je ich málo. Robíme to preto, aby sme šetrili peniaze, na druhej strane nás každé ocenenie poteší a sme radi, keď ho dostaneme,“ reagoval žilinských primátor.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur, a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v rámci Elektronického kontraktačného systému (EKS) ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.