Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

O bezplatné vyšetrenie sluchu je v Ružomberku veľký záujem

Ilustrační snímka Foto: TASR/AP

Počas odborného vyšetrenia, ktoré je dnes, je na jedného pacienta vyhradených 15 minút. Medzi záujemcami o konzultáciu s lekárom sú okrem dospelých aj rodičia s malými deťmi.

Ružomberok 21. mája (TASR) - Všetky termíny na bezplatné audiologické vyšetrenie sluchu, ktoré dnes ponúka Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - Fakultná nemocnica v rámci celoslovenského podujatia Zaostrené na váš sluch, sú už obsadené. Na vyšetrenie jedného pacienta je vyhradených 15 minút. Medzi záujemcami o konzultáciu s lekárom sú okrem dospelých aj rodičia s malými deťmi.

"Toto podujatie je zamerané na odhalenie skrytých nediagnostikovaných porúch sluchu u obyvateľov Ružomberka a širšieho okolia a na kontrolu sluchu u ľudí, ktorí už majú poruchu sluchu, ale z rôznych dôvodov nevyhľadali odborníkov. Vyšetrenia budú realizované kvôli časovému hľadisku u vopred objednaných pacientov," povedal prednosta Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Marián Sičák.

Súčasný stav v liečbe pacientov s poruchami sluchu na strednom Slovensku považuje za optimálny. "V Žilinskom a Banskobystrickom kraji sú k dispozícii dve centrá, kde sa vykonáva objektívna diagnostika vrodených porúch sluchu - v Ružomberku a v Banskej Bystrici. Naša klinika vyšetruje poruchy sluchu v každom veku. Limitujúcim faktorom sú však pacienti mladší ako tri roky, ktorí si vyžadujú vyšetrenie v celkovej anestézii. V individuálnych prípadoch vykonávame takéto vyšetrenia aj u detí mladších ako tri roky," vysvetlil.

Starostlivosť o sluch detí je na Slovensku podľa Sičáka za predpokladu, že si všetky zainteresované strany plnia svoje povinnosti včasná a kvalitná. "Na Slovensku máme od roku 2006 zavedené skríningové vyšetrenie sluchu novorodencov. Vytvoril sa tiež centrálny register detí s vrodenou poruchou sluchu na Detskej ORL klinike v Bratislave na Kramároch. Predpokladám, že po technologickom a personálnom zabezpečení a spustení prevádzky, bude diagnostika porúch sluchu u detí na štandardnej európskej úrovni," doplnil prednosta ružomberskej otorinolaryngologickej kliniky.