Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Na Strečne a v stredovekej dedine Paseka oficiálne otvorili sezónu

Strečno, ilustračné foto. Foto: TASR

Múzeum pre návštevníkov pripravilo ukážky streľby, minikoncerty a lukostreľbu. V areáli hradu je to zase predaj drevených hračiek a pre najmenších drevený kolotoč.

Strečno 1. mája (TASR) – Považské múzeum (PM) v Žiline dnes o 9.00 h oficiálne otvorilo sezónu na hrade Strečno i v stredovekej dedine Paseka pod hradom. Návštevníci sa počas dnešného dňa dozvedia niečo nové zo života Žofie Bosniakovej a ochutnajú jedlo stredovekej kuchyne. Informovala o tom marketingová pracovníčka PM v Žiline Michaela Koláriková.

Múzeum pre návštevníkov pripravilo ukážky streľby, minikoncerty a lukostreľbu. V areáli hradu je to zase predaj drevených hračiek a pre najmenších drevený kolotoč. Na Paseke v podhradí sa začne o 13.00 h vystúpenie folklórnej skupiny Hájovček zo Strečna a v rámci cezhraničnej spolupráce vystúpi Folklórny súbor Górolicki z poľskej obce Ślemień.

Scénky zo života Žofie Bosniakovej pripravila divadelná skupina ORLUS, stredovekú kuchyňu s možnosťou ochutnávky stredovekých jedál a lukostreľbu Cech Terra de Selinan, ukážky streľby z ľahkého poľného dela si môžu návštevníci pozrieť v podaní delostrelcov z Klubu vojenskej histórie a minikoncerty si verejnosť môže vypočuť v priestoroch kaplnky.

Stredovekú dedinu Paseka vybudovali v rámci projektu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a obce Ślemień "Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti" cez Program cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007-2013. Hrad Strečno dnes bude otvorený do 18.00 h.