Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Na Salaši Zázrivá predstavujú tradičnú výrobu aj salašníctvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

História firmy siaha do obdobia starých a prastarých rodičov, ktorí sa živili salašníctvom – chovom oviec, kráv a s tým spojenou výrobou syra, syrových korbáčikov a sŕdc.

Zázrivá 21. júla (TASR) – S výrobou pravých zázrivských korbáčikov a rôznych syrových pochutín sa môžu zoznámiť návštevníci salaša Zázrivá priamo pod Malým Rozsutcom v Malej Fatre.

"Je to kombinácie tradičnej kultúry, živej ukážky výroby tradičných zázrivských pochutín, tvrdej práce salašníctva a novopostavenej drevenice so slovenskou kuchyňou a predajom syrových výrobkov vždy z čerstvých surovín," povedal pre TASR Rastislav Volek, majiteľ firmy Syrex, ktorá salaš Zázrivá otvorila v júni 2014.

História firmy podľa neho siaha do obdobia starých a prastarých rodičov, ktorí sa živili salašníctvom – chovom oviec, kráv a s tým spojenou výrobou syra, syrových korbáčikov a sŕdc. "V tradícii pokračovali aj naši rodičia, ktorí založili firmu v roku 1993. Najskôr chovali ovce, kravy a z mlieka vyrábali len korbáčiky. Neskôr syrové vojky, postupne srdiečka a rôzne zvieratká. Predávali ich najskôr pred kostolmi na nedeľných omšiach, dedinských jarmokoch a tržniciach. Postupne sa dostali do niektorých obchodov a hotelov," uviedol Volek.

Doplnil, že v roku 2003 prestali po transformácii na firmu Syrex chovať vlastné ovce a kravy. "Venovali sme sa skôr výrobe, kvalite výroby, modernizácii a predaju výrobkov. Máme zhruba 30 zamestnancov, vyrábame 50 druhov mliečnych výrobkov a máme sieť predajcov po celom Slovensku a Česku. Sme členmi Združenia zázrivských korbáčikárov, kde sme spoločne získali označenie – Značka kvality SK na údené a čerstvé korbáčiky a údené aj čerstvé vojky," dodal Volek.

Na tradičnom salaši oproti novopostavenej drevenici sa podľa neho starajú o ovce bačovia s dlhoročnými skúsenosťami. "Z kvalitného čerstvo nadojeného ovčieho mlieka vyrábajú pravú žinčicu aj syr, ktorý údia priamo na mieste," uzatvoril Volek.