Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Na Radoľskom jarmoku predstavujú iba ľudových remeselníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Jarmok sa koná v termíne sviatku sv. Cyrila a Metoda, pretože v obci budujú kostol, zasvätený týmto slovanským vierozvestcom.


Radoľa 20. septembra (TASR) – Na Radoľskom jarmoku predstavuje obec každoročne na začiatku júla v spolupráci s Kysuckým múzeom zásadne ľudových remeselníkov.

"Snažíme sa za každú cenu vyhnúť tomu, aby sme predávali hračky, možno 'odizajnované' v Kalifornii, ale vyrobené v Číne. Aby tam boli naozajstné veci, trocha viac tradícií, hodnôt a menej niekoľkocentových zárobkov. Aj keď, samozrejme, je dôležité, aby tam vždy bol nejaký kolotoč či skákací hrad," povedal starosta Radole Anton Tkáčik.

Jarmok sa podľa neho koná v termíne sviatku sv. Cyrila a Metoda, pretože v obci budujú kostol, zasvätený týmto slovanským vierozvestcom. "Čo sa týka jarmoku, máme vynikajúcu spoluprácu s Kysuckým múzeom, ktoré má v Radoli kaštieľ s expozíciou starších dejín Kysúc. Spoločne ladíme jarmok napríklad v duchu podujatia, ktoré si oni naplánujú na tento termín. Boli tu opakovane templári či iné zaujímavé podujatia. Uvidíme, do akej koncepcie sa dostaneme od budúceho roku. Pretože veríme, že už budeme mať kostol aj vysvätený," uviedol Tkáčik.

Doplnil, že termín jarmoku je už zaužívaný. "Rodiny majú príležitosť na stretnutie. V rámci programu je snáď najočakávanejším bodom slávnostná svätá omša. Je to jedna z dvoch svätých omší počas roku na území obce, ktorá má skoro 1500 obyvateľov. Takže, je to veľká udalosť," dodal starosta Radole.