Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Liptovfeste sa pokúsia prekonať slovenský rekord v klobúkovom tanci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na jednom pódiu sa počas festivalu po prvý raz v spoločnom programe stretnú folklórna skupina Liptov, Kuruci a Liptovskí zbojníci.

Liptovský Mikuláš 18. júla (TASR) – Štvrtý ročník Liptovfestu, ktorý sa uskutoční v dňoch 20. a 21. júla v Liptovskom Mikuláši, ponúkne návštevníkom nielen letné kino pod holým nebom či pokus o slovenský rekord v klobúkovom tanci, ale aj množstvo atrakcií pre deti i liptovské dielne. Remeselníci na jednom mieste predstavia kováčske umenie, prácu s drevom, tkanie kobercov aj drôtikárstvo. Na jednom pódiu sa počas festivalu po prvý raz v spoločnom programe stretnú folklórna skupina Liptov, Kuruci a Liptovskí zbojníci.

Podujatie sa začína v piatok 20. júla podvečer. "Festival otvoríme netradične jedlom s naším rodákom Ivanom Rusinom, známym z televíznych obrazoviek, na sobotu si dokonca vo svojej šou pripraví originálny recept, ktorý spája suroviny typické pre náš región. Návštevníci sa môžu tešiť na zemiakové knedličky plnené voňavými kuriatkami s ovčím syrom na dusenej kyslej kapuste," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč.

Sobotné pásmo Óda na Liptov predstaví cez spojenie tanca, boja a zábavy kus živej histórie Liptova v programe, v ktorom po prvý raz vystúpia na jednom pódiu Kuruci, Liptovskí zbojníci aj folkloristi zo súboru Liptov. "Veľkými lákadlami pre návštevníkov festivalu bude v piatok vystúpenie Štefana Šteca a v sobotu tanečná šou s CreDance spolu s Vladom Michalkom a Petrom Vajdom," priblížila manažérka organizácie Katarína Šarafínová.

K tancu sa dostanú aj návštevníci festivalu. Tí sa spoločne s majstrami tanca a rytmu pokúsia prekonať slovenský rekord v klobúkovom tanci. "V minulom roku sme získali slovenský rekord v lyžičkovom tanci a teraz lyžičky vymeníme za klobúky. Klobúky sme pripravili, ale budeme radi, keď si ich prinesú návštevníci aj na festival, aby nás bolo čo najviac. Poslúžia nielen na prekonanie rekordu, ale zídu sa aj ako výborný festivalový doplnok," uzavrela riaditeľka organizácie Darina Bartková.

Podujatie Liptovfest realizuje OOCR Región Liptov, ktorá naň použije prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 30.000 eur.