Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Na horách je dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Popoludní sa však v Tatrách ohrozenie zvýši na mierne, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 9. apríla (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach dopoludnia prevláda malé lavínové nebezpečenstvo. Popoludní sa však v Tatrách ohrozenie zvýši na mierne, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Tento stupeň bude prevládať hlavne na východných, juhovýchodných, južných, juhozápadných a západných svahoch. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Sneh obrovskou rýchlosťou sublimuje, ale vykazuje aj známky oťažievania, čím vzniká potenciálne nebezpečenstvo vzniku základových lavín," uviedol Buliak. Doplnil, že na slnkom osvietených sektoroch bude v teplotnom vrchole dňa dochádzať k vytváraniu snehových trhlín až k pádu stredne veľkých lavín samovoľne.

Ráno bolo na horách prevažne jasno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Výrazne sa oteplilo, teploty sa pohybovali od nula stupňov Celzia do 12 stupňov. "Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, vo vrcholových miestach je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, na záveterných stranách je uložený vo vankúšoch a doskách," priblížil Buliak. Sneh podľa neho v priebehu dňa "kašovatie", stráca stabilitu a nie je nosný, ale veľmi brodivý.