Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Na divadelnej prehliadke ochotníkov v Martine sa predstaví 14 súborov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyhlásenie výsledkov Turčianskeho javiska 2016 sa uskutoční 16. apríla v Štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine.

Martin 9. apríla (TASR) - Turčianske javisko 2016 je názov krajskej postupovej súťaže a prehliadky amatérskeho divadla dospelých a divadla mladých, ktorá sa uskutoční od 14. do 16. apríla v Štúdiu Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine a na Mestskej scéne Martin. TASR o tom informovala Eva Palovčíková Záthurecká z Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.

Počas troch dní sa predstaví 14 ochotníckych divadelných súborov. Osem v kategórii dospelých a šesť v kategórii mladých z regiónov Turiec, Liptov, Orava, Kysuce a horné Považie. "Hlavným cieľom podujatia je prezentovať umeleckú úroveň a výsledky činnosti amatérskeho divadla dospelých a divadla mladých v rôznych druhoch a žánroch činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla. Podporovať rozvoj amatérskeho divadla dospelých a divadla mladých, zvyšovať umeleckú úroveň, popularizovať výchovu umením a poukazovať na jej význam v komplexnej výchove," uviedla Palovčíková Záthurecká.

Doplnila, že odborná porota nominuje z každej kategórie postupujúcich na celoštátnu súťaž a prehliadku amatérskeho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš 2016 (9. – 11. júna v Liptovskom Mikuláši) a na celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku divadla mladých FEDIM 2016 (3. – 6. júna v Tisovci). "Vyhlásenie výsledkov Turčianskeho javiska 2016 sa uskutoční v sobotu 16. apríla o 21. hodine v Štúdiu SKD Martin. Sprievodným programom podujatia budú počas celých troch dní tvorivé divadelné dielne určené pre prihlásených záujemcov z radov ochotníkov, ale i diskusné fórum – rozborové semináre súťažných predstavení pre členov súťažiacich kolektívov," dodala Palovčíková Záthurecká.

Turčianske javisko 2016 je podľa nej financované z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancované s podporou Žilinského samosprávneho kraja.