Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Most medzi Podbielom a Nižnou opäť sprejazdnia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Mostová súprava sa bude stavať odhadom dva mesiace a po ňom spustia aj nákladnú dopravu.

Nižná 17. septembra (TASR) - Uzavretý most medzi oravskými obcami Podbiel a Nižná na ceste I/59 sprejazdnia pre osobnú dopravu, integrovaný záchranný systém a autobusy SAD v piatok 18. septembra o 11. hodine. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová.

Podľa starostu Nižnej Jaroslava Rosinu sa po položení ľahkej mostovej súpravy bude zároveň navážať ťažká mostová súprava na vedľajší obslužný most. "Ten sa bude stavať odhadom dva mesiace a po ňom sa potom pustí už aj nákladná doprava. Pomocná sústava sa zruší a hneď sa bude pracovať na oprave mosta," uviedol Rosina.

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera doplnil, že zvažovali aj podoprenie mostnej konštrukcie a pustenie dopravy na jestvujúci most, ale rozhodli sa pre druhú možnosť. "Obidve mostné konštrukcie sú pôžičkou Štátnych hmotných rezerv. Pre toto riešenie sme sa rozhodli hlavne z časového hľadiska. Vieme, že cesta I/59 je na Orave jediná hlavná spojnica smerom na Poľsko. Most vytvoril kritickú situáciu a každé iné riešenie by bolo časovo podstatne náročnejšie," dodal Žembera.