Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá cez deň v Tatrách i vo Fatrách

ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter.

Liptovský Hrádok 13. apríla (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice hrozí aj dnes popoludní vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



Denné oteplenie a slnečné žiarenie stupňujú lavínovú hrozbu najmä na slnkom osvietených svahoch. Niektoré extrémne strmé svahy majú iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Pri jej veľkom dodatočnom zaťažení sa nebezpečne zvyšuje pravdepodobnosť uvoľnenia lavínových zosuvov.

Ráno bolo na horách polojasno a fúkal čerstvý, vo Fatrách až silný západný vietor v nárazoch rýchlosťou do 18 m/s. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom oteplení pohybovala od - 2 do + 6 stupňov Celzia. V uplynulých hodinách nepripadol žiadny nový sneh.

Snehová pokrývka sa vo všeobecnosti usádza a stabilizuje, ale zrána tvrdý zmrznutý povrch vysokohorských svahov cez deň vlhne. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Na juhovýchodne orientovaných svahoch a žľaboch sa môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše.