Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Mierna lavínová hrozba prevláda v Západných a Vysokých Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Sneh v Západných a Vysokých Tatrách previal silný vietor na záveterné, najmä južné, juhovýchodné a východné svahy a žľaby.

Liptovský Hrádok 26. februára (TASR) - Vo vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier prevláda v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh v Západných a Vysokých Tatrách previal silný vietor na záveterné, najmä južné, juhovýchodné a východné svahy a žľaby. Tu je uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov a jeho hrúbka môže dosahovať aj 50 centimetrov. "Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch danej expozície možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení," priblížil Žiak s tým, že spontánne lavíny neočakávajú.

V utorok ráno bolo na horách zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus šiestich do nula stupňov Celzia. Fúkal silný, na hrebeňoch búrlivý severný až severovýchodný vietor do 15, v nárazoch 20 až 30 metrov za sekundu vo všetkých pohoriach. "Nový sneh za uplynulý deň nepripadol," doplnil Žiak.