Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO:Martinské Te prindžaras amen predstavilo tradičnú rómsku kultúru

Na snímke deti Somnakhune čhavore- Zlaté deti z Martina počas podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme sa, ktorého 14. ročník pripravilo SNM v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v Múzeu slovenskej dediny v Martine 15. mája 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Mnohých zaujali ukážky prípravy tradičnej rómskej stravy.

Martin 15. mája (TASR) - Tradičnú kultúru Rómov, ich kuchyňu, remeslá, spôsob bývania a históriu dnes v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavil 14. ročník festivalu rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti Te prindžaras amen - Spoznajme sa. Cieľom podujatia je tiež príťažlivou formou prezentovať presahy rómskej kultúry do súčasnosti.

"Súčasťou bohatého programu boli vystúpenia rómskych kapiel, súborov, medzi nimi napríklad vystúpenie úspešného rómskeho súboru Romano Jilo z Krupiny či detí z Komunitného centra Romano Jilo vo Zvolene. Určite veľmi zaujímavé je netradičné vystúpenie evanjelizačnej kapely F6 z Čičavy, ktorá veľmi úzko spolupracuje s gréckokatolíckym formačným centrom Rómov v Čičave, a zaujímavé sú aj vystúpenia veľkého množstva ďalších súborov," povedala pre TASR Adriana Daneková, kurátorka Múzea kultúry Rómov na Slovensku.

VIDEO: Rómska kultúra a tradície v Múzeu slovenskej dediny v Martine


Návštevníci mali možnosť pozrieť si výstavu mladého rómskeho výtvarníka Jozefa Feča. "Je to výstava významných slovenských alebo svetových osobností, ktoré majú rómske korene. O mnohých týchto osobnostiach verejnosť ani nevie, že majú rómske korene a pritom sa k svojmu pôvodu hlásia," doplnila. Na podujatí sa predstavila aj Súkromná stredná odborná škola z Kežmarku s ukážkami rezbárstva a korytárstva, prišli aj kováči a dievčatá, ktoré sa venujú textilnej výrobe. "Vyvrcholením je prehliadka odevov, dobových kostýmov, tradičných odevov a ich súdobá návrhárska tvorba," opísala Daneková.

OBRAZOM: Spoznajme sa v Martine


Mnohých zaujali ukážky prípravy tradičnej rómskej stravy. "Tiež mali návštevníci k dispozícii prehliadku Múzea kultúry Rómov na Slovensku, kde si mohli pozrieť expozíciu, ale aj dokumenty z produkcie občianskeho združenia Jekhetane z Prešova," dodala kurátorka.