Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Mikuláši by mal vyrásť ďalší vojenský pamätník

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Nový pamätník by mohli otvoriť na jeseň 2017.

Liptovský Mikuláš 19. mája (TASR) - Vybudovať pamätník novodobým slovenským veteránom v Liptovskom Mikuláši je plánom rezortu obrany. Vyrásť by mal na Háji Nicovô, kde sa nachádza vojenský pamätník a cintorín padlých hrdinov počas oslobodzovacích bojov o mesto v roku 1945.

"Keď sme uvažovali, kde by pamätník pre našich novodobých veteránov, ktorí zomreli vo vojnových misiách, mohol byť, brali sme do úvahy viacero faktorov. V Liptovskom Mikuláši je akadémia ozbrojených síl, sú tu kadeti, ktorí potrebujú poznávať históriu. Je to tiež poloha tohto mesta. Liptovský Mikuláš, dá sa povedať, je srdce Slovenska a jeden pamätník je tu už vybudovaný," skonštatovala generálna riaditeľka sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR Eleonóra Kišová.

Vybudovanie pamätníka práve na národnej kultúrnej pamiatke Háj Nicovô inicioval primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. "Je to šanca umiestniť ďalší kus dôstojnosti a histórie práve v našom meste. Takéto významné miesto ponúkne možnosti na realizáciu dôstojných pietnych aktov, vítanie štátnych funkcionárov i priestor pre zhromažďovanie ľudí pri príležitostiach pripomienok vojenskej histórie. Tiež je to cesta zviditeľnenia nášho mestečka v celoslovenskej rovine," uviedol.

V prípade, že realizácii projektu nebude nič brániť, nový pamätník by mohli otvoriť na jeseň 2017. Ministerstvo obrany v týchto dňoch zvažuje, či postavia nový pamätník, alebo pamätnú tabuľu.