Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Radnica pripravuje prvý raz participatívny rozpočet

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč Foto: TASR - Andrej Galica

Primátor Ján Blcháč vysvetlil, že samospráva chce inovatívne zapojiť obyvateľov do priameho rozhodovania o tom, kam pôjde určitá časť financií z mestskej pokladnice.

Liptovský Mikuláš 21. augusta (TASR) – Vedenie liptovskomikulášskej radnice sa pustilo premiérovo do prípravy participatívneho rozpočtu spájajúceho prvky priamej a zastupiteľskej demokracie. Občania tak dostanú novú možnosť rozhodnúť, na čo presne poputuje vyčlenená suma 25.000 eur z mestského rozpočtu.

Primátor Ján Blcháč vysvetlil, že samospráva chce inovatívne zapojiť obyvateľov do priameho rozhodovania o tom, kam pôjde určitá časť financií z mestskej pokladnice. „Ľudia majú plné právo aktívne sa podieľať na rozhodovaní o meste, v ktorom žijú a snažíme sa im to umožniť,“ zdôraznil.

„Tento nový nástroj nám pomôže účinnejšie zohľadniť potreby, priority a želania obyvateľov. Vyčlenená čiastka na participatívny rozpočet samozrejme nie je konečnou sumou pre dané mestské časti. Naďalej zostane zachovaný značný objem finančných prostriedkov na rôzne investičné akcie,“ prízvukoval Blcháč.

Vedúca finančného odboru mestského úradu Marta Gutraiová informovala, že v súčasnosti dolaďujú presné detaily nastavenia participatívneho rozpočtu. „Pre jednotlivé mestské časti určíme koordinátorov. Zároveň vymedzíme ich kompetencie a spôsob vyhodnocovania projektov,“ dodala Gutraiová.