Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Primátori Liptovského Mikuláša a Jasla podpísali zmluvu o spolupráci

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč Foto: TASR - Andrej Galica

Je to zároveň zavŕšenie projektu cezhraničnej spolupráce s názvom Zvýšenie kvality poskytovaných služieb prostredníctvom obnovenia infraštruktúry kultúrnych domov v Liptovskom Mikuláši a Jasle.

Liptovský Mikuláš 23. novembra (TASR) - Niekoľkoročnú spoluprácu medzi mestom Liptovský Mikuláš a poľským Jaslom spečatili dnes primátori obidvoch samospráv podpisom na partnerskej zmluve. Je to zároveň zavŕšenie projektu cezhraničnej spolupráce s názvom Zvýšenie kvality poskytovaných služieb prostredníctvom obnovenia infraštruktúry kultúrnych domov v Liptovskom Mikuláši a Jasle.

Najviditeľnejším výsledkom spoločného projektu, ktorý si vyžiadal finančné prostriedky vo výške 4,3 milióna eur, bola rekonštrukcia domov kultúry. "V Liptovskom Mikuláši sa z tejto sumy preinvestovalo 711.000 eur. Celkovo 85 percent oprávnených nákladov získala radnica z eurofondov a 10 percent zo štátneho rozpočtu," uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Liptovskomikulášsky kultúrny dom postavili v 80. rokoch minulého storočia a po viac ako 25 rokoch prevádzky bol značne opotrebovaný. "Máme nové zasúvacie hľadisko, máme novú sálu, nové javisko, novú vzduchotechniku a ďalšie veci. Myslím si, že dnes kultúrny dom poskytuje servis pre tých, ktorí tam prezentujú svoju produkciu na vysokej úrovni," dodal Blcháč.

V poľskom Jasle zrekonštruovali 45-ročnú budovu kultúrneho domu. Práce spočívali v rozšírení budovy, modernizácii hľadiska, tepelnej izolácii objektu. Vymenili okná, dvere, namontovali klimatizáciu, zrekonštruovali vodnú a kanalizačnú sústavu, tiež vykurovanie, elektroinštaláciu a ventilačný systém. "Na realizáciu rekonštrukcie sme mali veľmi krátky čas. Najskôr sme si mysleli, že rekonštrukcia bude trvať rok a pol, ale na prípravu projektovej dokumentácie a získania povolení nám nakoniec ostalo šesť mesiacov. Aj vďaka dobrej spolupráci medzi investorom a zhotoviteľom sa podarilo tento termín dodržať," vysvetlil primátor Jasla Ryszard Pabian.

Cieľom projektu nebola len rekonštrukcia kultúrnych domov, ale aj nadviazanie spolupráce v kultúrnej, spoločenskej či športovej oblasti. "Určite sme si my našli tie podujatia alebo programy, ktoré nám v Mikuláši chýbajú. Chceme sem pozývať napríklad veľký džezový orchester z Jasla, ale aj iné záujmové krúžky. Chceli by sme spolupracovať aj v oblasti divadla a pantomímy," povedal riaditeľ Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši René Devečka, podľa ktorého tam minimálne šesť dní v týždni organizujú rôzne podujatia a pracujú na viac ako sto percent.