Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Žilinský kraj

Bezplatná skibusová doprava na Liptove vstupuje do siedmej sezóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Na zjazdovky do Jasnej budú premávať linky z celej Demänovskej doliny. Zároveň prepoja stredisko s Liptovským Mikulášom, Bešeňovou, Lúčkami či Liptovským Jánom.

Liptovský Mikuláš 20. decembra (TASR) – Bezplatná skibusová doprava na Liptove vstupuje do svojej siedmej lyžiarskej sezóny. Lyžiari a dovolenkári naprieč celým regiónom ju môžu využívať od stredy 26. decembra. TASR informovala manažérka pre komunikáciu Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

Na zjazdovky do Jasnej budú premávať linky z celej Demänovskej doliny. Zároveň prepoja stredisko s Liptovským Mikulášom, Bešeňovou, Lúčkami či Liptovským Jánom. Bezplatné skibusy spoja aj Ružomberok a Malinô Brdo. "Každý rok sa snažíme servis pre návštevníkov Liptova zlepšovať. Aj preto sme do tejto zimnej sezóny zjednodušili a zefektívnili grafikony, počet spojov nám narastá o zhruba 20 percent. Mapa skibusov dostala novú prehľadnejšiu podobu. Určite zaujme to, že je spracovaná podobne, ako sme zvyknutí pri doprave metrom v európskych veľkomestách," povedal predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

Prínosom by mali byť aj nové typy zastávok vo vybraných lokalitách smerom z lyžiarskeho strediska v Demänovskej doline, ktoré budú výraznejšie, lepšie viditeľné a aj obsahovo prehľadné. Novinou je aj zastávka "záchytné parkovisko" v blízkosti Demänovej, ktorá bude fungovať ako spoločný prestupový bod pre všetky linky. "Najmä pri linkách do Liptovského Jána či do Bešeňovej a na Lúčky sa stávalo, že lyžiari nasadli do liniek premávajúcich len v lokalite Demänovskej doliny a keď prišli na problém, bolo náročnejšie prestúpiť do svojej linky. Nateraz sme tento problém vyriešili a na zastávke "záchytné parkovisko" budú môcť bez problémov prestúpiť do svojej správnej linky," priblížil riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

Bezplatné skibusy spájajú hlavné atrakcie Liptova. Medzi strediskami jazdia od ranných hodín do večera, denne prepravujú stovky návštevníkov. OOCR Región Liptov prevádzkuje sedem liniek. "Sieť liniek môžu zadarmo využívať majitelia kariet Liptov Region Card a Gopass, ako aj denných skipasov," uviedla Šarafínová s tým, že do novej sezóny autobusy vstupujú s graficky inovovanými polepmi.

Aktuálne informácie k premávke skibusov budú dostupné na stránke regiónu https://www.visitliptov.sk/doprava-skibus/, na webových stránkach jednotlivých atrakcií a miest, kde bezplatné autobusy jazdia, a tiež v mobilnej aplikácii Liptova. Grafikony sú k dispozícii aj v ubytovacích zariadeniach a v infocentrách po regióne.

Projekt bezplatnej dopravy v regióne realizuje OOCR Región Liptov v spolupráci so strediskami Jasná a Malinô Brdo. Používa na ňu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške viac ako 100.000 eur. Celkové náklady na tento projekt na zimnú sezónu 2018/19 presahujú 223.000 eur.