Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Lavínové nebezpečenstvo sa popoludní opäť mierne zvýši

Vysoké Tatry Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Po niekoľkých dňoch trvajúcom slnečnom počasí je dnes na horách zamračené, vo vysokých polohách Tatier hmla a od juhu prechádzajú Slovenskom dažďové prehánky.

Liptovský Hrádok 8. apríla (TASR) - Zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa popoludní v Tatrách vplyvom oteplenia a očakávaného dažďa mierne zvýši na druhý stupeň. Vo Fatrách platí počas celého dňa malá hrozba pádu lavín. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Lavínové zosuvy hrozia popoludní už len ojedinele na svahoch, ktoré počas periódy silného oteplenia ešte nevypadli, a na slnkom osvietených strmých vysokohorských svahoch," uviedol lavínový špecialista. Ojedinele sa podľa jeho slov môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny a úplazy z mokrého snehu.

Po niekoľkých dňoch trvajúcom slnečnom počasí je dnes na horách zamračené, vo vysokých polohách Tatier hmla a od juhu prechádzajú Slovenskom dažďové prehánky. Teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier klesla na pol stupňa pod nulou až na plus tri stupne Celzia, v stredných polohách sa pohybovala až do plus ôsmich stupňov. Vietor fúkal len slabý alebo mierny, prevažne juhovýchodného smeru s rýchlosťou do šesť, na hrebeňoch v nárazoch miestami do desať metrov za sekundu.

"Snehová pokrývka je už od rána mokrá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je na povrchu zmrznutá kôra. Sneh na južných svahoch sa v priebehu dňa mení na mokrý až kašovitý firn, čomu pomôže aj očakávaný dážď počas dňa," dodal. Súvislejšia snehová pokrývka sa podľa neho nachádza zhruba od výšky 1400 až 1500 metrov nad morom v závislosti od orientácie.