Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Uvoľnenie lavín hrozí stále v extrémne strmom teréne

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, postupne od juhozápadu so slabým snežením, v nižších polohách s mrholením.

Liptovský Hrádok 24. februára (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach sa aj dnes popoludní mierne vystupňuje malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

Striedanie mínusových nočných a plusových denných teplôt stabilizovalo snehovú pokrývku, ale možnosť uvoľnenia lavín stále hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení povrchu extrémne strmého terénu. Po dennom oteplení sa môžu samovoľne uvoľňovať menšie lavíny a úplazy z mokrého snehu.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, postupne od juhozápadu so slabým snežením, v nižších polohách s mrholením. Teplota vzduchu sa pohybovala od - 6 do +1 stupňa Celzia. Fúkal mierny vietor, v Západných Tatrách v nárazoch rýchlosťou do 60 km/h. V uplynulých hodinách pripadlo miestami do 2 cm snehu.

V Západných a Vysokých Tatrách sa v predovšetkým juhovýchodne orientovaných žľaboch nachádzajú nebezpečné snehové vankúše aj s viac ako polmetrovou výškou. Na tienistých severných svahoch sa môžu pod povrchovou kôrou vyskytovať nestabilné formy snehu.