Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Zázrivej otvorili moderné zariadenie pre seniorov

V Zázrivej na Orave otvorili nový Domov sociálnych služieb Rezidencia - Nestor, ktorý spĺňa najnáročnejšie kritériá pre pobyt dôchodcov. Súčasna kapacita domova je 67 klientov a sú predpoklady rozšíriť kapacitu o sto miest. Na snímke klientka zariadenia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Špecializované zariadenie je určené hlavne pre klientov, ktorí majú Parkisonovu chorobu, Alzheimerovu chorobu, rôzne stupne demencie a diagnózy, zamerané skôr na psychiatrickú liečbu a starostlivosť.


Zázrivá 9. októbra (TASR) – Komfortný a bezpečný pobyt, vyšší štandard stravovania a individuálny prístup ponúkajú seniorom štyri zariadenia komplexu Nestor, ktorý dnes slávnostne otvorili v oravskej obci Zázrivá.

„Naše zariadenie je momentálne určené pre 65 klientov a poskytujeme štyri druhy sociálnych služieb. Je to zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej starostlivosti, denný stacionár a špecializované zariadenie. Špecializované zariadenie je určené hlavne pre klientov, ktorí majú Parkisonovu chorobu, Alzheimerovu chorobu, rôzne stupne demencie a diagnózy, zamerané skôr na psychiatrickú liečbu a starostlivosť,“ informovala riaditeľka komplexu Sylvia Cibulová.

Podľa riaditeľky odboru sociálnych služieb ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lýdie Brichtovej ministerstvo víta iniciatívu občianskeho združenia DSS Nestor zriadiť komplex, ktorý doteraz na Slovensku chýbal. „Momentálne je zhruba 920 domovov sociálnych služieb (DSS), špecializovaných zariadení, denných stacionárov, rehabilitačných stredísk, zariadení podporovaného bývania, útulkov, domovov na pol ceste. Zhruba 220 zariadení je pre seniorov. Možnosť umiestnenia seniorov je rôzna v závislosti od regiónu. Určite je vyšší dopyt v Bratislavskom kraji a väčší problém je zabezpečiť miesto pre seniora napríklad v Bratislave, kde je ponúk menej,“ povedala Brichtová.

Starosta Zázrivej Matúš Mních podotkol, že novootvorené zariadenie je z pohľadu obce veľkou pomocou. „V neposlednom rade je tu zamestnaných niekoľko ľudí zo Zázrivej. Máme veľké šťastie, lebo sme možno jediná obec na Slovensku, ktorá má tri zariadenia obdobného druhu. Tu budú služby úplne komplexné, čo sa týka sociálnej starostlivosti o starých občanov. Ale máme aj Domov dôchodcov, ktorý patrí do pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a máme tu DSS, ktorý patrí do pôsobnosti Spišskej katolíckej charity. Takže, dnes reálne disponujeme približne 120 miestami na ubytovanie a poskytnutie sociálnej starostlivosti,“ dodal starosta Zázrivej.

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Marta Pauková doplnila, že v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja je 26 zlúčených zariadení sociálnych služieb. „V skutočnosti ich bolo 39, ale pospájali sme ich, aby sme ušetrili finančné prostriedky a znížili aj ekonomicky oprávnené náklady na poskytovanú sociálnu službu. V týchto 26 zariadeniach máme zhruba 3500 klientov,“ uzatvorila Pauková.