Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Jasličkovú pobožnosť v Terchovej pripravujú už 39 rokov

V Kostole v Terchovej sa na prvý sviatok vianočný konal ľudový muzikál Jasličková pobožnosť. Piesne a scénky o narodení Ježiša Krista predstavilo viac ako sto tanečníkov, spevákov, muzikantov a recitátorov z celej Terchovskej doliny. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jasličkovú pobožnosť si nenechal ujsť ani jej bývalý účastník –generálny prokurátor spoločnosti Božieho slova v Ríme Peter Dikoš.

Terchová 25. decembra (TASR) – Piesne a scénky o narodení Ježiša Krista sú hlavným motívom ľudového muzikálu Jasličková pobožnosť, ktorý dnes v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej už po 39. raz predstavilo približne 140 tanečníkov, spevákov, muzikantov a recitátorov z celej terchovskej doliny.

Na úvod premietli podľa dlhoročného režiséra Jasličkovej pobožnosti a zároveň riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka krátky film, v ktorom predstavili zimnú Terchovú. „To, kde sa podujatie koná. To, čo si namýšľame, že podujatím vytvárame. Navodzujeme situáciu, ako keby sa Ježiško narodil v Terchovej. Tu chodia ľudia z celého Slovenska aj zo zahraničia – z Česka, Poľska, ktorí možno nikdy neboli v Terchovej. Prišli len na toto podujatie, lebo sa o ňom dopočuli. Tak im ukazujeme krásu kraja, v ktorom sa Jasličková koná,“ povedal Patrnčiak.

Jasličkovú pobožnosť si nenechal ujsť ani jej bývalý účastník –generálny prokurátor spoločnosti Božieho slova v Ríme Peter Dikoš. „Počas štúdia v seminári, keď sme prichádzali s Václavom Muchom na Vianoce, sme sa zúčastňovali na Jasličkovej pobožnosti. Po vysviacke som začal pôsobiť ako kňaz a už som nemal taký priestor, pretože som sa musel venovať pastoračným povinnostiam. Ale vždy sa rád zúčastňujem na Jasličkovej pobožnosti,“ dodal Dikoš.

Spoločné podujatia, na ktorých ľudia sa radi stretnú, udržujú podľa Patrnčiaka muzikantské podhubie a chuť do podobných projektov ako je terchovský ľudový muzikál. „Samozrejme, s jedlom rastie chuť. Muzikanti, keď vidia záujem aj zo strany starších či najstarších kolegov, rodičov, rodiny, priateľov a turistov, samozrejme ich to povzbudzuje v práci,“ zdôraznil Patrnčiak.

Na prvej Jasličkovej pobožnosti v roku 1975 doplnilo podľa neho modlitby a čítanie vystúpenie najstarších betlehemcov a niekoľkých mladých spevákov. „Vznik Jasličkovej pobožnosti je úzko spätý s príchodom pátra Jozefa Šabu do Terchovej. Ide o unikátne predstavenie, preto sa snažím čoraz viac zakomponovať tradície a zvyky, ktoré tu kedysi boli a stále sú. Dnes je jasličková ľudovým muzikálom v krojoch s účinkujúcimi všetkých vekových kategórií,“ uviedol riaditeľ MKS.

Jasličkovú pobožnosť prezentovali najskôr iba v Terchovej. V posledných rokoch ju v menšej zostave predstavili aj v niektorých mestách a obciach i v Slovenskom národnom divadle (SND) na scéne opery a baletu. V roku 2000 vystúpili v poľskom Zakopanom, neskôr aj medzi Slovákmi v Rumunsku.