Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilina ušetrila vďaka verejným obstarávaniam 10,27 milióna eur

Igor Choma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

"Mesto som zanechal bez jedinej nezaplatenej pohľadávky," tvrdí primátor Žiliny Igor Choma.

Žilina 5. novembra (TASR) – Mestu Žilina sa od roku 2011 podarilo vďaka verejným obstarávaniam ušetriť 10,27 milióna eur bez DPH, keď pri 427 zákazkách znížilo celkové predpokladané náklady z 28,78 milióna eur bez DPH na 18,51 milióna eur. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Mesto pred štyrmi rokmi podľa neho nebolo v dobrom stave z pohľadu dlžôb, financií, záťaží, starých zmlúv či neuhradených záväzkov. "Dnes to už každý berie trošku na ľahkú váhu. Ale verte, že prvých dva a pol roka bolo mimoriadne náročných. I napriek tomu mesto normálnym spôsobom fungovalo, podarilo sa nám ísť do niektorých investícií – Národná ulica, Dopravný podnik," povedal žilinský primátor.

"Nejaký kus práce tu po nás ostal. A keby som aj nebol zvolený za primátora, môžem odísť s čistým svedomím, že mesto som zanechal bez jedinej nezaplatenej pohľadávky. S dlhom zníženým na 37 percent, čo dáva už teraz okamžite predpoklad, aby mesto mohlo ísť do výrazných investičných aktivít," skonštatoval Choma.

Pripomenul, že počas štyroch rokov sa na mestskom úrade niekoľkokrát zmenila organizačná štruktúra, pričom oddelenia vznikali aj zanikali. "Vzniklo oddelenie verejného obstarávania a naskočili sme na verejné obstarávanie pre všetky zákazky. Dokonca sme porušili zmluvy, ktoré boli v minulosti nevyobstarávané. Na tom sme šetrili peniaze. A staré zmluvy, ktoré sa dali ukončiť, sme ukončili. A urobili sme nové na základe verejného obstarávania," dodal žilinský primátor.