Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Hrozba lavín vo Vysokých a Západných Tatrách je zatiaľ minimálna

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR /HZS

Snehová pokrývka je podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby všeobecne dobre spevnená.

Liptovský Hrádok 26. novembra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá približne od nadmorskej výšky 1900 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je podľa neho všeobecne dobre spevnená, len ojedinele sa nachádzajú snehové vankúše a záveje s väčším množstvom previateho snehu. Najviac snehu je pod skalnými stenami a v terénnych depresiách. Predpokladajú sa iba malé spontánne splazy vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach. "Veľké spontánne lavíny sa neočakávajú," uviedol.

"Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol celková výška snehovej pokrývky je variabilná a pohybuje sa v rozpätí od poprašku až do 50 centimetrov," dodal Richnavský. Sneh z posledného sneženia je previaty na záveterné svahy s prevažne južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu.

Dnes ráno bola na horách prevažne veľká oblačnosť, miestami polooblačno až jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 12 do mínus 5 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu, na hrebeni Nízkych Tatier prevažne mierny až čerstvý vietor krátkodobo v nárazoch s rýchlosťou až do 40 kilometrov za hodinu.