Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Generálny prokurátor podal mimoriadne dovolanie v prípade mesta Martin

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Foto: TASR

Celá kauza okolo, podľa Hrnčiara spornej a nikdy neuznanej pohľadávky, traumatizuje Martinčanov už od roku 2002.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal dnes mimoriadne dovolanie v prípade rozsudku Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého musí mesto Martin zaplatiť cyperskej schránkovej firme 8,3 milióna eur. TASR o tom informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

"Generálny prokurátor podal dnes mimoriadne dovolanie na základe podnetu primátora mesta Martin zo dňa 14.4.2015," povedala Predajňová pre TASR.

Podľa martinského primátora hrozí mestu pre rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nesloboda a úplná strata samosprávnej suverenity.

Celá kauza okolo, podľa Hrnčiara spornej a nikdy neuznanej pohľadávky, traumatizuje Martinčanov už od roku 2002. "Dali sme si urobiť znalecký posudok, z ktorého jasne vyplýva, že od začiatku to je jasný plánovaný útok na verejné financie. Od začiatku bolo zjavné, že tá pohľadávka bola vymyslená a fiktívna. Tak ju videli aj súdy a štyrikrát rozhodli v prospech nášho mesta," uviedol v minulosti martinský primátor.

"Dvakrát tak rozhodol Krajský súd v Žiline a dvakrát aj Najvyšší súd SR. Tak sme nadobudli pocit právnej istoty, že všetko je v poriadku, až kým neprišiel nečakaný zvrat. Šesť dní pred uplynutím dovolacej lehoty podal voči rozsudku Najvyššieho súdu SR mimoriadny opravný prostriedok vtedajší námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý," spresnil Hrnčiar.

Následne podľa neho žilinský podnikateľ, ktorý vymáhal spornú pohľadávku, ju predal a postúpil neznámej cyperskej spoločnosti. "Potom sa začali diať naozaj divné veci a nadobudlo to rýchly spád. Senát Najvyššieho súdu zrušil všetky rozsudky a poprel všetko to, čo súdy tvrdili v náš prospech a celú kauzu otočil v neprospech mesta Martin," prízvukoval.