Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Festival Hory a mesto predstaví svetovú outdoorovú kinematografiu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem projekcií sú na programe workshopy, športové aktivity a prednášky zaujímavých hostí.

Žilina 18. septembra (TASR) – Tretí ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto Žilina, ktorý sa dnes začína v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, predstaví do nedele 20. septembra to najlepšie zo svetovej outdoorovej kinematografie. TASR o tom informoval PR manažér kultúrneho centra Stanica Peter Hapčo.

Doplnil, že okrem projekcií sú na programe workshopy, športové aktivity a prednášky zaujímavých hostí. "Ťažiskom festivalového programu je premietanie filmov v tematických blokoch – Skala, Sneh, Voda, Vysoké hory, Slovenské filmy, Vzduch, Bicykle, Ultramaratón. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na sobotný aktívny park pre deti a dospelých, zaujímavé workshopy, prednášky, párty či veľkoplošnú maľbu na stene pod nadjazdom Rondel," uviedol Hapčo.

Podľa Lindy Jamborovej z organizačného tímu festivalu čakajú divákov tento rok mimoriadne dokumenty. "Premietneme všetky víťazné filmy z festivalu v Bratislave, počnúc americkým filmom Metanoia, víťazom Grand Prix, ktorý rozpráva životný príbeh jedného z najlepších lezcov v histórii, vizionára Jeffa Lowea. Výnimočný je aj poľský film Jurek – portrét jedného z najvýznamnejších horolezcov v histórii Jerzyho Kukuczku. A chýbať, samozrejme, nebudú ani slovenské dokumenty. Za všetky spomeňme aspoň Žiť pre vášeň režiséra Pavla Barabáša či film Petra Csonku Kostarika – Chasing the Jaguars o splavovaní divokých riek Kostariky," dodala Jamborová.

Medzi hosťami festivalu podľa jej slov budú Marián Ligda a Dušan Bustin, hlavná postava a režisér dokumentu Le Tour o šialencovi, ktorý prešiel 2003 kilometrov do Paríža na handbiku, zoológ a dokumentarista Pavel Ballo s prednáškou Aby nás svište v Tatrách nevypískali a Soňa Majeríková, ktorá bude o fenoméne slackline a highline nielen rozprávať, ale pod jej vedením si chodenie po napnutej "lajne" budú môcť návštevníci festivalu sami vyskúšať.

Sobotné popoludnie v parku pri Stanici bude už tradične vyhradené pre aktivity detí a dospelých. "Pod vedením špecialistov si môžete zastrieľať z luku, k dispozícii bude cvičná lezecká stena pod Rondlom a viaceré aktivity zo svojho portfólia pripraví združenie Endorfun 2790 – mestské a horské centrá aktívneho oddychu – zorbing, bungee running, hod sekerou či lezenie po pivných debničkách do výšky. Do cvičenia typu workout zasvätí záujemcov Jakub Slotta," uzatvoril PR manažér kultúrneho centra Stanica.