Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Dolnom Kubíne vystavia originálne ľudové hudobné nástroje

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návštevníci si budú môcť pozrieť fujary, husle, píšťalky či trombity.

Dolný Kubín 17. februára (TASR) – Originálne ľudové hudobné nástroje z remeselných dielní desiatich slovenských a poľských majstrov zaplnia od 3. do 30. marca v rámci projektu Oživené melódie slovensko-poľského pohraničia výstavné priestory Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

„Fujary, husle, píšťalky či trombity ožijú počas otvorenia výstavy v rukách svojich tvorcov. Majstri svojho remesla určite presvedčia publikum, že vzácne nástroje vedia nielen vyrobiť, ale dokážu z nich aj vykúzliť podmanivé melódie,“ uviedol riaditeľ spomínanej usporiadateľskej inštitúcie Miroslav Žabenský.

Návštevníci výstavy budú môcť obdivovať dômyselne jednoduché zvukové hračky i technologicky oveľa náročnejšie husle, gajdy a fujary. „Štyri desiatky týchto úplne nových hudobných nástrojov sme zásluhou tohto cezhraničného projektu s finančnou podporou EÚ zakúpili natrvalo do našich zbierok,“ vysvetlil.

„Naším spoločným zámerom s poľskými partnermi z Milowky a Bielska-Bialej je uchovávať, zveľaďovať tradičné hudobné prejavy a predovšetkým zvyšovať záujem obyvateľov a najmä folklórneho hnutia prihraničných regiónov o túto veľmi významnú súčasť kultúrneho dedičstva,“ dodal Žabenský.