Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

V Dolnom Kubíne budete môcť uhradiť parkovné aj cez mobilnú aplikáciu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Okrem tejto služby bude aplikácia prepojená s navigačným systémom v mobile, v ktorom sa budú zobrazovať všetky parkoviská v zóne regulovaného parkovania s uvedením ich základných informácií.

Dolný Kubín 7. septembra (TASR) – Dolnokubínska samospráva rozširuje od pondelka 17. septembra parkovací systém o možnosť úhrady parkovného aj formou mobilnej aplikácie. Vodiči, ktorí vlastnia smartfóny na platforme iOS a Android, tak budú môcť uhradiť poplatok za parkovanie nielen formou parkovacieho lístka či zaslaním SMS, ale aj cez mobilnú aplikáciu využitím platobnej karty.

"Cieľom zavedenia tejto služby je zvýšenie komfortu úhrad parkovného motoristami, ako aj zlepšenie dopravnej situácie v centre mesta tým, že motorové vozidlá budú nasmerované priamo na existujúce parkoviská a nebude potrebné ich vyhľadávanie," vysvetlil vedúci odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne Miroslav Kosmeľ.

Okrem tejto služby bude aplikácia prepojená s navigačným systémom v mobile, v ktorom sa budú zobrazovať všetky parkoviská v zóne regulovaného parkovania s uvedením ich základných informácií. "V prípade zadania bodu záujmu v navigačnom systéme bude používateľ navigovaný na najbližšie parkovisko k predmetnému bodu záujmu s možnosťou úhrady parkovného. Užívateľ si bude môcť vybrať, či chce platbu vykonať s registráciou, alebo bez registrácie. Registrovaným používateľom ponúka aplikácia bezpečné uloženie platobnej karty či evidenčného čísla motorového vozidla," ozrejmil Ján Lavrík z odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu dolnokubínskeho mestského úradu.

Dolnokubínska samospráva spustí do prevádzky mobilnú aplikáciu so základnými funkcionalitami. Okrem nich však aplikácia dokáže poskytovať aj ďalšie funkcie. Ide hlavne o sledovanie obsadenosti jednotlivých parkovísk, ako aj rezervovanie parkovacieho miesta. "Tieto funkcionality sú podmienené zakúpením a inštaláciou ďalších technických zariadení na jednotlivých parkoviskách, na čo prevádzkovateľ parkovacieho systému nemá na tento rok vyčlenené finančné prostriedky. Radnica však nevylučuje, že v budúcnosti aj tieto funkcionality predmetnej aplikácie budú zrealizované a spustené do prevádzky," uzavrel hovorca mesta Martin Buzna.