Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Deti zo Slovenska, Česka a Poľska súťažili v tvorbe vlastnej knihy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zo slovenských detí sa v kategórii do 12 rokov umiestnila na treťom mieste Lenka Kvočková s knihou Boženka.

Žilina 21. mája (TASR) – Tvoríme vlastnú knihu je názov medzinárodnej literárno-výtvarnej slovensko-poľsko-českej súťaže, ktorej 17. ročník v októbri 2015 vyhlásila Krajská knižnica v Žiline a vo štvrtok 19. mája ju vyhodnotili na pôde Bábkového divadla Žilina.

Podľa Zuzany Mjartanovej z Krajskej knižnice v Žiline prebrali žezlo po minuloročnom vyhlasovateľovi súťaže, Ksiaznici Beskidzkej v Bielsku-Bialej a odovzdali ho organizátorovi nasledujúceho ročníka súťaže Mestskej knižnici vo Frýdku-Místku. "V bábkovom divadle sa stretli úspešné deti z národných kôl na Slovensku, v Poľsku a Česku. Neprišli však len deti, ale aj ich pedagógovia, rodičia, priatelia a knihovníci so spriatelených knižníc. Teda tí, ktorí často deti viedli a podporovali," podotkla Mjartanová.

Doplnila, že téma tohto ročníka súťaže znela O čom nám rozprávali starí rodičia. "Príbehy, ktoré deťom rozprávali nielen babka a dedko, ale aj mama, otec, teta. A úlohou detí bolo vytvoriť samostatne alebo vo dvojici vlastnú knihu. Teda knihu napísať, ilustrovať a vlastnoručne zviazať. V Českej republike sa na to podujalo 58 detí, ktoré vytvorili 41 prác, v Poľsku obdobný počet prác vytvorilo 56 detí a na Slovensku sa do súťaže zapojilo 78 detí, ktoré vytvorili 48 prác. Jedna z nich bola hromadná a nespĺňala podmienky súťaže. Podľa propozícií do súťaže postúpilo z každej krajiny 15 prác," uviedla Mjartanová.

Zo slovenských detí sa v kategórii do 12 rokov umiestnila na treťom mieste Lenka Kvočková s knihou Boženka. V kategórii Deti od 13 do 16 rokov získala Andrea Dobroňová s knihou Vždy si zvoľ život tretie miesto a druhé miesto si odniesli spoluautorky knihy Božteky, Juliána Lubušká a Michaela Štaffenová. V kategórii Deti a mládež špeciálnych ZŠ a zdravotne znevýhodnení úspešne zabojovala o tretie miesto autorská dvojica Richard Čaniga a Lucia Capková s knihou Spomienky a na druhom mieste skončila Sára Kubová s knihou Malá šibalka. A detskú superknihu roka - Tajemnicza Misja napísal poľský chlapec Jeremi Surzyn, dodala Mjartanová.