Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

ČISLÁK: Vynovená klinika ponúka komfort pacientom aj zamestnancom

V Martine 10. júla 2015 oficiálne odovzdali zrekonštruované pracovisko 1.internej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). Na snímke strihanie pásky, zľava minister zdravotníctva Viliam Čislák, riaditeľ UNM Dušan Krkoška a prednosta 1. internej kliniky UNM Marián Mokáň. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Riaditeľ UNM Dušan Krkoška informoval, že celkovú rekonštrukciu budovy 1. internej kliniky ukončili v júni.

Martin 10. júla (TASR) – Zrekonštruovaná 1. interná klinika Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) ponúka komfort pacientom a zdravotníckym pracovníkom, pretože pod jednou strechou združuje všetky internistické disciplíny, čím výrazne zjednodušuje logistiku pri diagnostike a liečbe pacientov. Po slávnostnom otvorení kliniky to dnes v Martine povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Riaditeľ UNM Dušan Krkoška informoval, že celkovú rekonštrukciu budovy 1. internej kliniky ukončili v júni. "Pracovisko má 110 lôžok a nachádza sa v budove, ktorej základy boli položené ešte v medzivojnovom období. Rekonštrukcia stála 1,4 milióna eur a budeme to splácať z vlastných prostriedkov šesť rokov. Budova je 80-ročná, rekonštrukciu už nevyhnutne potrebovala a po nej vyzerá ako mladica. Sú tu zastúpené prakticky všetky internistické odbornosti, sú tu špičkové pracoviská. Dá sa povedať, že toto je jedno z nosných pracovísk našej nemocnice," uviedol Krkoška.

Doplnil, že okrem modernizácie lôžkovej časti kardiologického oddelenia sa zamerali na prestavbu ambulantnej časti 1. internej kliniky. "Veľkým benefitom pre kardiologických pacientov je plne klimatizovaná SONO ambulancia. Ďalšou novinkou sú moderné bezbariérové sociálne zariadenia, nakoľko mnohí naši pacienti sú geriatrickí a imobilní. V rámci projektu rekonštrukcie budovy 1. internej kliniky sme zrealizovali aj kompletnú prestavbu metabolickej jednotky, vrátane monitorovacieho systému kriticky chorých pacientov," podotkol riaditeľ UNM.



Výraznú časť z objemu finančných prostriedkov, určených na rekonštrukciu 7. pavilónu UNM, použili podľa Krkošku na výmenu okien, zateplenie budovy a na výmenu radiátorov, s cieľom zabrániť tepelným únikom a zoptimalizovať tepelné hospodárstvo. "Podľa odhadov by nám tento krok mal priniesť úsporu 40 percent z doterajšej celkovej ročnej spotreby tepla, určeného na vykurovanie objektu. Pacienti pocítia úpravy v zimnom období, kedy sa bude dať individuálne regulovať teplota v jednotlivých izbách, čo doposiaľ, vzhľadom na zastaranosť objektu, nebolo možné. Zároveň dosiahneme prijateľnú teplotu v letných mesiacoch, kedy je zateplenie budovy izolantom a bráni prieniku vonkajšieho tepla smerom do budovy," dodal riaditeľ UNM.

Minister zdravotníctva pripomenul, že martinská nemocnica získala pred mesiacom kapitálové výdavky vo výške 900.000 eur. "Sú tu pripravené ďalšie oddelenia, budovy a kliniky, ktoré sa budú rekonštruovať. A v súčasnosti bojujem o to, aby sme budúci rok mali kapitálové výdavky, ktoré tu neboli desať rokov, aby sa takto mohli rekonštruovať nemocnice. To znamená, okrem techniky by sme dávali aj na priestory a ambulancie. Aby sa ľudia dobre cítili. Lebo veľakrát je problém s tým, že ľudia sa nesťažujú na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale práve na priestory, s ktorými sa stretávajú na začiatku, to znamená chodby, ambulancie," uzatvoril Čislák.