Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

M. Gura sa bude tretíkrát uchádzať o post primátora Čadca

Na archívnej snímke primátor Čadce Milan Gura. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

O primátorské kreslo bude bojovať ako nezávislý kandidát s podporou strán Smer-SD, KDH, Sme rodina, NOVA, Šanca, Strana zelených.

Čadca 11. septembra (TASR) – Primátor Čadce Milan Gura sa bude v nadchádzajúcich komunálnych voľbách tretíkrát uchádzať o post primátora ako nezávislý kandidát s podporou strán Smer-SD, KDH, Sme rodina, NOVA, Šanca, Strana zelených. Informoval o tom v utorok prostredníctvom tlačovej správy.

V prvom volebnom období (2010-2014) sa zameral predovšetkým na stransparentnenie verejnej správy a konsolidáciu verejných financií. "Po mojom nástupe do funkcie v roku 2011 bola Čadca len krok od nútenej správy a zadlženosť mesta vystúpila tesne pod hranicu 60 percent. Mesto muselo vtedy okamžite pristúpiť k šetriacim opatreniam a začať efektívne hospodáriť. Hrozilo ochromenie základných funkcií a služieb mesta. Aj napriek tomu sa podarila modernizácia verejného osvetlenia, bol vybudovaný malý obchvat mesta," uviedol Gura.

Doplnil, že v nasledujúcich štyroch rokoch (2014-2018) sa radnica intenzívnejšie pustila do rozvojových projektov. "Jednou z najväčších a najúspešnejších investícií bola výstavba kúpaliska, na ktoré čakali roky nielen Čadčania, ale aj celé Kysuce. Vybudoval sa nový Horelický most, začala sa dlho očakávaná výstavba diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Ďalšími boli výstavba nájomných bytov, rekonštrukcia škôl, obnova a modernizácia domu kultúry či generálna rekonštrukcia ciest na sídliskách Kýčerka a Žarec. Po rokoch sa do priemyselného parku dostali noví investori, ktorí do konca roka rátajú so zamestnaním zhruba pre 500 ľudí," podotkol čadčiansky primátor.

Za jednu z najväčších výziev nasledujúceho volebného obdobia považuje obnovu Matičného námestia. "Jeho citeľné oživenie tak, aby Čadčania boli na tento priestor hrdí. Čadca zatiaľ nemá svoje 'hrdé' námestie – genius loci, ako iné mestá. Toto bude výzva i úloha nového primátora pre ďalšie roky," dodal Gura.

Kandidatúru na primátora Čadce oficiálne ohlásil aj 42-ročný poslanec mestského zastupiteľstva Marcel Šulo (nezávislý).