Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Areálom Oravskej lesnej železnice sa bude cez víkend niesť vôňa húb

Oravská lesná železnica. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a unikátnou technickou pamiatkou.

Oravská Lesná 15. augusta (TASR) – Vône a chute húb sa budú najbližšiu nedeľu 18. augusta niesť areálom expozície Oravskej lesnej železnice. V stanici Tanečník bude pripravená výstava húb spojená s odborným poradenstvom aj tvorivé aktivity pre deti. TASR o tom informovala riaditeľka správcovského Oravského múzea Pavla O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne Mária Jagnešáková.

Súčasťou podujatia budú ukážky košikárskeho remesla. „Podujatie je realizované v rámci projektu Objavuj, poznávaj a chráň prírodu Oravy, ktorý finančne podporil Žilinský samosprávny kraj. Uskutoční sa v čase od 9.00 h do 17.00 h. Vstup je bezplatný,“ doplnila Jagnešáková.

Oravská lesná železnica.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a unikátnou technickou pamiatkou. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná. V stanici Tanečník je bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo na lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.