Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská zvládla prvého pol roka vo funkcii, tvrdí Robert Fico

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda vlády dnes hovoril s ministerkou aj o plánoch vlády prejsť z pluralitného na unitárny systém verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podľa premiéra Roberta Fica zvládla prvého pol roka vo funkcii a vytvorila predpoklady, aby neboli témou v zdravotníctve iba krízové stavy, ale aj veľké projekty.

Ako poznamenal po dnešnom kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva, rezort súčasný kabinet prevzal v katastrofálnom stave, a preto s opatrnosťou očakával, ako sa bude vyvíjať situácia a či sa podarí rezort zastabilizovať.

Predseda vlády dnes hovoril s ministerkou aj o plánoch vlády prejsť z pluralitného na unitárny systém verejného zdravotného poistenia. "Sme pripravení na dosiahnutie tohto cieľa, pripravení použiť všetky ústavné a dostupné prostriedky," avizoval Fico s tým, že plán vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu od januára 2014 platí. Opätovne pripomenul, že vláda nemieni akceptovať, aby si súkromné poisťovne odoberali zisky z verejných zdrojov. Verí, že celý proces vytvorenia jednej poisťovne sa podarí zvládnuť legálne a ústavne.

Rozhodujúca fáza celého projektu bude podľa jeho slov na jeseň budúceho roka, kedy sa bude rozhodovať o dohode so súkromnými poisťovňami, respektíve o ich vyvlastnení. Peniaze na tento krok majú pochádzať z predaja štátnych aktív, nad ktorými štát nemá kontrolu. Fico avizoval, že od rozhodnutia vytvoriť jednu poisťovňu vláda ustúpiť nemieni. "Pri plnom rešpektovaní iných názorov padlo rozhodnutie," zdôraznil s tým, že ho považuje za správne.

Témou stretnutia boli aj mzdy zdravotníkov. Kabinet má v súčasnosti na stole požiadavku na budúcoročné navyšovanie platov lekárov, ktoré vyplýva z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou. Premiér lekárom odkázal, že chápe, že každý, kto pracuje, chce mať vyššie ohodnotenie, ale chce ich požiadať aj o pochopenie druhej strany. Zároveň pripomenul, že zvyšovanie garantované v zákone sa dodržalo. "Sme vo veľmi ťažkej finančnej situácii a bojujeme o svoje prežitie pod európskym nebom, preto ak máme diskutovať o mzdových požiadavkách, tak treba diskutovať pri vzájomnom pochopení a nie iba pri jednostrannom vnímaní slovenskej reality."

Šéf kabinetu skonštatoval, že slovenské zdravotníctvo musí prejsť významnými krokmi, pričom poukázal na to, že do zdravotníctva smeruje každý rok viac peňazí, ale výsledná kvalita tomu nezodpovedá. "Je tu jasná požiadavka na ministerku, aby išla do rozhodnutí v zdravotníctve, ktoré zabezpečia, že objem peňazí, ktoré prichádzajú, sa aj prejaví v starostlivosti," doplnil.



Ako avizoval premiér, pri tvorbe strategického referenčného rámca na roky 2014 až 2020 bude potrebné vyčleniť z európskych peňazí významnú sumu aj pre zdravotníctvo, na rekonštrukciu a modernizáciu nemocníc. "Budem podporovať či už zriadenie samostatného operačného programu, alebo nájdenie inej štruktúry v rámci európskych peňazí, aby sme mohli ďalej pokračovať v rekonštrukcii a modernizácii štátnych zdravotníckych zariadení.". Najväčší problém s nemocnicami je podľa neho v Bratislave a v Banskej Bystrici.