Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zomrel kardiochirurg, ktorý ako prvý v Európe transplantoval srdce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa dostupných informácií kardiochirurga už dlhší čas sužovali zdravotné problémy.

Paríž 17. júna (TASR) - Francúzsky kardiochirurg Christian Cabrol, ktorý 27. apríla 1968 uskutočnil prvú transplantáciu srdca v Európe a o 18 rokov neskôr aj prvú transplantáciu umelého srdca vo Francúzsku, zomrel 16. júna v Paríži vo veku 91 rokov.

O úmrtí rodáka zo Chézy-sur-Marne informovali francúzske i nemecké médiá s odvolaním sa na jeho niekdajšieho spolupracovníka.

Podľa dostupných informácií kardiochirurga už dlhší čas sužovali zdravotné problémy.

Muž, ktorý si spomínanými operatívnymi zákrokmi získal značné renomé tak vo vlasti, ako aj za jej hranicami, využil svoj kredit aj v politickej oblasti, aby vo farbách niekdajšej strany exprezidenta Jacqua Chiraca pôsobil v Európskom parlamente (1994-1999).

Manželkou člena francúzskej Académie nationale de Médecine, ktorého prvý pacient s transplantovaným srdcom žil päť mesiacov, bola herečka Bérengere Dautuová.

Prvý pokus o transplantáciu srdca v bývalom Československu vykonal Karol Šiška spolu s Ladislavom Kužeľom 9. júla 1968 na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Transplantované srdce bilo päť hodín.

Prvú úspešnú transplantáciu srdca v niekdajšom Československu realizoval kardiochirurg Pavel Firt 31. januára 1984 v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).

Prvá úspešná transplantácia srdca na Slovensku sa uskutočnila v noci z 20. na 21. marca 1998 v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.