Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zmeny v pôrodniciach sú čiastkové, tvrdia ženské organizácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo.

Zároveň upozorňujú, že zmena prístupu personálu k rodičkám bude ešte trvať.

Bratislava 8. februára (TASR) - Avizované zmeny v pôrodniciach systematicky neriešia problém porušovania práv rodičiek. Myslia si to občianske združenia Ženské kruhy a Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ).

Rozhodnutie ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) meniť niektoré veci v pôrodniciach ale vítajú. "Považujeme to za pozitívum," povedala Ľubica Trubíniová z ODZ. Upozorňuje však, že nejde o vymoženosť, ale samozrejmosť, pričom narážala na zrušenie poplatkov za epidurál či prítomnosť sprievodnej osoby pri pôrode v štátnych nemocniciach.

Drucker v štátnych nemocniciach avizoval aj školenia personálu, aj takýmto krokom chce zlepšiť vzťah zdravotníkov k rodičkám. Preškolením sa však podľa neho nesleduje iba to, takíto pracovníci totiž zvyšujú aj šancu gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddelení úspešne sa uchádzať o udelenie certifikátu "Baby Friendly nemocníc".

Združenia ale upozorňujú, že zmena prístupu personálu k rodičkám bude ešte trvať. Trvajú na tom, že zdravotníci mnohokrát porušujú práva tehotných žien, i keď nevedome. Myslenie treba podľa nich prekopať na všetkých úrovniach vrátane vzdelávacích inštitúcií pre zdravotníkov.

"Na Slovensku navyše stále nie sú prijaté štandardy pôrodnej starostlivosti, ktoré by vychádzali zo súčasných poznatkov medicíny založenej na dôkazoch a ktoré by boli centralizované na potreby žien,"
povedala Janka Debrecéniová z ODZ. Je za to, aby rezort pri témach pôrodníctva prizýval ku konzultáciám aj ženské organizácie.

Ministerstvo zdravotníctva už oznámilo, že štandardy pre oblasť gynekológie a pôrodníctva finalizuje. Ich súčasťou bude napríklad podpora ženy počas laktácie a tiež implementácia etického a humánneho prístupu k rodičkám.

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.
Foto: TASR - Marko Erd


Rezort hovorí, že v zmenách týkajúcich sa pôrodníctva a gynekológie spolupracuje okrem odborných spoločností aj s občianskymi združeniami. Poukazuje na to, že na zlepšení podmienok na gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddeleniach pracuje kontinuálne.

"Kvalitná starostlivosť o matku a dieťa a tiež dôstojné podmienky sú jednou z našich hlavných priorít,"
povedala hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Upozorňuje, že zmeny chce robiť aj v oblasti vzdelávania. Rezort podľa nej totiž plánuje akreditáciu sústavného vzdelávania v špecializácii profesionálny laktačný konzultant.

Takýto kurz by lekári, pôrodné asistentky či sestry mohli absolvovať už v polovici tohto roka. "Naším zámerom je, aby na každom neonatologickom oddelení bol najmenej jeden laktačný konzultant," objasnila Eliášová.

"Čo sa týka prieskumov spokojnosti pacientov, tie si aktuálne robí každý poskytovateľ vo svojej réžii, rezort sa o túto tému aktívne zaujíma a komunikuje s poskytovateľmi. Každá nemocnica by si mala zobrať spätnú väzbu z výsledkov uvedených dotazníkov a následne prijať potrebné kroky. Otázka etiky zdravotníckeho pracovníka je legislatívne upravená a MZ zároveň aktívne komunikuje s etickou komisiou v tejto oblasti," dodala Eliášová s tým, že zdravotnícki pracovníci musia v zmysle platnej legislatívy dodržiavať etický kódex.

Ženské kruhy a ODZ vo štvrtok prezentovali v rámci diskusie s odbornou verejnosťou publikáciu Ženy – Matky – Telá II: Systémové aspekty porušovania ľudských práv žien pri pôrodnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.