Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Žena s transplantovanou obličkou porodila v UNLP zdravého chlapčeka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Keďže bol zdravotný stav dieťatka aj mamičky veľmi dobrý, mohli byť z nemocnice prepustení už po štyroch dňoch.

Košice 28. mája (TASR) - V týchto dňoch priviedla na svet v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice zdravého chlapčeka 35-ročná Košičanka Adriana s transplantovanou obličkou.

Keďže prirodzený pôrod by bol v takomto prípade rizikový, žena porodila na II. gynekologicko-pôrodníckej klinike cisárskym rezom. Operačný tím viedol skúsený pôrodník. Róbert Dankovčík a pôrod prebehol bez akýchkoľvek problémov v pondelok 21. mája. Tomáško krátko po narodení vážil 2830 gramov a meral 48 centimetrov a keďže bol zdravotný stav dieťatka aj mamičky veľmi dobrý, mohli byť z nemocnice prepustení už po štyroch dňoch.

„Tehotenstvo sme ukončili asi dva týždne pred riadnym termínom a až na opatrnejšiu manipuláciu s dieťaťom kvôli inému umiestneniu transplantovanej obličky to bol bežný priebeh cisárskeho rezu. Prirodzeným spôsobom žena nemohla rodiť kvôli tomu, že zvýšený vnútrobrušný tlak by bol istým rizikom pre transplantovaný orgán,“ konštatoval primár II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNLP Štefan Vécsey.

Pôrod po transplantácii je pomerne raritný. Primárka neonatologického oddelenia UNLP Košice na Rastislavovej ulici Božena Pšeničková sa s bábätkom takejto mamičky ešte nestretla. „Keďže žena musí kvôli transplantovanému orgánu neprestajne užívať lieky na potlačenie imunity, budeme bábätko sledovať ako rizikové, aj keď prišlo na svet veľmi pekne vyvinuté a zdravé. Imunosupresíva totiž môžu zapríčiniť poruchy rastu a potláčať imunitný systém dieťaťa a preto ho mamička nebude môcť dojčiť. Novorodenec je teraz na umelej výžive, no inak sa má veľmi dobre a nemá žiadne zdravotné problémy,“ povedala Pšeničková.

Podľa slov zástupcu prednostu I chirurgickej kliniky UNLP Košice pre transplantológiu Ľuboslava Beňu, nie je úspešné ukončenie gravidity po transplantácii bežnou záležitosťou. „Rozhodne je to však možné a táto mamička so svojim dieťatkom je toho živým dôkazom. Funkcia jej transplantovanej obličky bola počas celej gravidity i po pôrode optimálna, akurát sme jej z dôvodu možných nežiaducich účinkov na dieťa museli zmeniť imunosupresívnu liečbu, ktorá je nutná po transplantácii obličky,“ vysvetlil Beňa.

Podľa šťastnej mamičky, ktorá sa o bábätko usilovala viac než desať rokov, je treba myslieť vždy optimisticky a ostatné už príde. „

Transplantáciu som podstúpila pred necelými dvoma rokmi a bezmála do roka som otehotnela. Prvé výročie s transplantovanou obličkou som už čakala bábätko, takže to bola dvojnásobná radosť. Aj keď lekári mali obavy o zdravie dieťatka, ja som od začiatku verila tomu, že mu imunosupresíva neublížia a bude úplne v poriadku. Nebála som sa ani o seba – ženy zvládli priviesť na svet dieťatko aj pri oveľa závažnejších zdravotných problémoch,“ nechala sa počuť pani Adriana, ktorá radí všetkým ženám usilujúcim sa zatiaľ márne o tehotenstvo, aby sa nikdy nevzdávali a mysleli pozitívne. Pri prepustení z nemocnice tiež poďakovala všetkým, ktorí k jej radosti prispeli.