Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne zaplatili vlani za lieky na výnimky vyše 35 mil.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že systém úhrady liekov na Slovensku čakajú zmeny, týkať sa to má aj výnimiek.

Bratislava 24. júna (TASR) – Zdravotné poisťovne dostali aj v minulom roku tisíce žiadostí o preplatenie liečby, ktorá nie je automaticky hradená z verejného zdravotného poistenia. Ide o lieky mimo tzv. kategorizačného zoznamu, poisťovne ich môžu schváliť na výnimku. Vlani dostali vyše 7500 žiadostí, znova ich tak pribudlo, väčšinu zdravotné poisťovne aj odobrili. Za liečbu zaplatili viac ako 35 miliónov eur.

Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) posudzovala v minulom roku 6565 žiadostí, z ktorých 86 percent schválila. V prvom štvrťroku 2017 to bolo 1771 žiadostí, odobrila 83 percent. "Z pohľadu výšky vynaložených nákladov predstavujú hlavný podiel lieky určené na liečbu onkologických ochorení, napríklad malígny melanóm, onkohematologické diagnózy, ďalej neurodegeneratívne ochorenia typu Parkinsonovej choroby a zriedkavé ochorenia," uviedla pre TASR jej hovorkyňa Viktória Vasilenková.

Štátna poisťovňa na takúto liečbu vlani vynaložila 27,53 milióna eur, za prvé tri mesiace tohto roka to bolo 6,35 milióna eur. VšZP musí pre vysokú stratu z minulých období plniť ozdravný plán, ktorý hovorí o obmedzení peňazí na výnimky. "Náklady na inovatívnu liečbu na výnimky sa VšZP snaží znížiť rokovaniami a dohodami o nižších cenách liekov s výrobcami a dodávateľmi liekov, respektíve ich spoluúčasťou na úhrade liečby," ozrejmila Vasilenková.

Dôvera vlani dostala 1000 žiadostí o úhradu nekategorizovaných liekov, schválila skoro všetky. Za lieky zaplatila vyše šesť miliónov eur. V tomto roku dostala 274 žiadostí, 250 odobrila, čo stálo 1,77 milióna eur. "Žiadosti sa najčastejšie týkali liekov na onkologické ochorenia, ochorenia krvi, metabolické, neurologické a kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia pľúc a zriedkavé ochorenia," priblížil pre TASR jej PR špecialista Matej Štepianský.

Union zdravotná poisťovňa výnimku v roku 2016 schválila 65 poistencom v sume 2,25 milióna eur. "Z hľadiska frekvencie išlo o onkologické ochorenia, genetické ochorenie a amyotrofickú laterálnu sklerózu. Máme však ešte dvoch poistencov so zriedkavou diagnózou atypický hemolyticko-uremický syndróm, ktorí potrebujú nekategorizovaný liek s úhradou milión eur ročne," doplnila pre TASR jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že systém úhrady liekov na Slovensku čakajú zmeny, týkať sa to má aj výnimiek. "Príchodom nových molekúl, často finančne náročných, je súčasný úhradový systém zdravotného poistenia ťažko udržateľný. Problém zaraďovania nákladnej inovatívnej liečby do zdravotného systému sa netýka len Slovenska, ale všetkých krajín vyspelého európskeho priestoru a sveta," hovorí Vasilenková. Nájsť optimálny systém je podľa jej slov veľmi komplikované. Keďže zmeny sú v prípravnej fáze a diskusie ešte nie sú ukončené, VšZP nechce proces komentovať.

Súčasný systém „úhrad na výnimku“ nie je podľa zdravotnej poisťovne Dôvera z dlhodobého hľadiska udržateľný. "Úprava by mala obsahovať transparentné, jasné a jednoznačné pravidlá, podľa ktorých budú finančne náročné lieky zaraďované do kategorizácie," uviedol na margo pripravovaných zmien Štepianský.

Na výnimky sa hradí nová inovatívna liečba, ktorá býva finančne veľmi náročná. Lieky pre svoju vysokú cenu nesplnia kritéria, podľa ktorých by mohli byť na Slovensku zaradené medzi kategorizované lieky, teda štandardne hradené z verejného zdravotného poistenia. "Jedinou možnosťou úhrady z prostriedkov zdravotných poisťovní je úhrada na výnimku. Preto je potrebné, aby boli stanovené štandardné pravidlá úhrady týchto liekov z verejného zdravotného poistenia," skonštatoval Štepianský.

V zmysle platnej legislatívy môže zdravotná poisťovňa úhradu lieku odsúhlasiť v odôvodnených prípadoch, najmä vtedy, ak je poskytnutie lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny s prihliadnutím na zdravotný stav poistenca jedinou vhodnou možnosťou, vysvetlil. Úhradu odsúhlasuje zdravotná poisťovňa na základe písomnej žiadosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.