Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikom a astmatikom spôsoboval problémy peľ i piesok zo Sahary

Na snímke karoséria a sklo auta so stopami po prachu zo Sahary. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre, Trnave a v Bratislave.

Banská Bystrica 3. apríla (TASR) - V uplynulom týždni sa na celom území Slovenska naplno rozbehla peľová sezóna brezy. Okrem nej sa v ovzduší vyskytovali alergiologicky významné koncentrácie peľu jaseňa, hrabu, duba a miestami aj drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. TASR o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Najvyššie koncentrácie peľu v ovzduší sme zaznamenali v druhej polovici týždňa, kedy spolu s pieskom zo Sahary spôsoboval značné problémy astmatikom i alergikom," konštatovala Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre, Trnave a v Bratislave. Peľ jaseňa dosiahol vysoké denné hladiny v hlavnom meste, Košiciach a v Banskej Bystrici.

"Peľová sezóna brezy bude pokračovať naplno na celom území Slovenska. V najbližšom období bude najsilnejším a najvýznamnejším alergénom. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyšších denných koncentráciách môže vyskytnúť už len na severe a severnej časti stredného Slovenska. Stúpajúcu tendenciu majú denné koncentrácie peľu javora, hrabu, duba a v chladnejších oblastiach i jaseňa,"
avizovala Lafférsová.