Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera spúšťa novú službu, poistenci sa môžu samodiagnostikovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Služba zobrazí prehľad pravdepodobných diagnóz, ktoré môžu súvisieť s ťažkosťami používateľa a ponúkne aj možnosť telefonickej konzultácie s lekárom.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera ponúka svojim poistencom možnosť orientačnej samodiagnostiky s využitím umelej inteligencie. Ide o pomocníka pri hľadaní informácií o chorobách, ktorý vyhodnotí zdravotné príznaky poskytnuté samotným používateľom a podľa ich naliehavosti a závažnosti odporučí, ako postupovať pri ich riešení.

"Službu sme úspešne implementovali a požiadali sme 100.000 našich poistencov, aby ju vyskúšali. Toto prvé testovanie nám ukázalo, že záujem o novinku prejavili hlavne ženy, prevažovala veková skupina 20- až 30-ročných. Mnohí z nich nám poskytli aj spätnú väzbu a odporúčania na zlepšenie užívateľskej prívetivosti aplikácie, ktoré do nej postupne zapracujeme," povedal Miroslav Halecký z Dôvery.

Služba bude dostupná na webe Dôvery aj v mobilnej aplikácii. Zobrazí prehľad pravdepodobných diagnóz, ktoré môžu súvisieť s ťažkosťami používateľa a ponúkne aj možnosť telefonickej konzultácie s lekárom.

Slovenskú verziu samodiagnostického nástroja vyskúšalo a preverovalo približne 70 slovenských lekárov z rôznych lekárskych odborností. Obsahuje viac ako 600 bežných diagnóz a vyhodnocuje viac ako 1300 príznakov. Aplikácia sa dokáže zdokonaľovať prostredníctvom postupného zberu dát od pacientov, ktoré dopĺňa k najčerstvejším medicínskym informáciám.