Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská rokovala so šéfmi nemocníc aj o preprave novorodencov

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Riaditeľ Rooseveltovej nemocnice informoval, že minulý týždeň sa skončili audity na všetkých pracoviskách nemocnice, ktoré trvali skoro dva mesiace a boli veľmi podrobné.

Banská Bystrica 3. septembra (TASR) – S riaditeľmi banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Jánom Noskom a Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Vladimírom Balážom rokovala dnes dopoludnia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

"V tejto chvíli máme niektoré úplne konkrétne vybrané problémy, čo sa týka fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, rovnako som poprosila z časovej tiesne, aby nás navštívil aj pán riaditeľ detskej fakultnej nemocnice, s ktorým by som profesionálne chcela prebrať pripravovaný legislatívny zámer ohľadne prepravy novorodencov," uviedla pred stretnutím Zvolenská. Ministerka navštívila aj Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) v Banskej Bystrici.

Baláž pre médiá po stretnutí uviedol: "Ja mám pred sebou dve veci, a to je udržať na dostatočne vysokej úrovni poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Na to nesmieme zabúdať, na to sme tu, na to tá nemocnica stojí." Druhou vecou je podľa neho pozerať na to, či starostlivosť, ktorú poskytujú, nedávajú veľmi draho v porovnaní s inými nemocnicami či svetom. Dodal, že predmetom debaty teda bolo, ako na tom sú z hľadiska hospodárenia a poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Tu bude player


Riaditeľ Rooseveltovej nemocnice tiež informoval, že minulý týždeň sa skončili audity na všetkých pracoviskách nemocnice, ktoré trvali skoro dva mesiace a boli veľmi podrobné. "Ten výstup máme. Budúci týždeň budeme mať veľkú gremiálnu poradu s primármi a vrchnými sestrami tejto nemocnice, kde im to predstavíme." Ekonomická situácia nemocnice sa podľa Baláža mierne zlepšila, no dlh je vysoký. Celkový dlh nemocnice predstavuje okolo 30 miliónov eur.

Ako k spomínanému pripravovanému legislatívnemu zámeru ohľadne prepravy novorodencov Zvolenská vysvetlila, keď sa prepravuje malé dieťa, pre záchranára to je problém. Je teda poskytovaný či už z DFNsP alebo ostatných detských fakultných nemocníc podporný support zo strany lekárov, ktorí s deťmi idú. "Tieto veci do tejto chvíle neboli hradené. Tieto veci sa vlastne poskytovali nad rámec. Určite ich chceme poskytovať aj ďalej, ale musíme doriešiť nejakú úhradu takejto služby," dodala ministerka.

Tu bude player


V SÚSCCH išlo podľa Zvolenskej z jej strany o úvodnú návštevu. "Viem o problémoch, pretože pán riaditeľ u nás už na pracovnej návšteve bol a tak isto chcem vidieť, ako to funguje v tejto chvíli." Zvolenská chcela napríklad vidieť, akým spôsobom je v SÚSCCH vedené skladové hospodárstvo a podobne, nevníma to však ako problematické. Dodala, že centrálne v rámci ministerstva pripravujú čo najlepší spôsob nákupu vedenia skladových zásob - či už liekov, špeciálneho materiálu. "Takže, snažíme sa to najlepšie v nemocniciach, čo sa im osvedčilo, vidieť na vlastné oči tak, aby sme to implementovali potom všade," dodala Zvolenská.

Tu bude player