Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vírus vtáčej chrípky sa na ľudí prenáša ľahšie ako pred 10 rokmi

WA 31 Hongkong - Zdravotný pracovník odoberá krv sliepke v Hongkongu vo štvrtok 11. apríla 2013. Foto: TASR/AP

Vírusom sa v Číne nakazilo viac ako 100 ľudí, prvý prípad smrteľnej vtáčej chrípky H7N9 nedávno odhalenej u ľudí zistili už na na Taiwane.

Peking 24. apríla (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes konštatovala, že vírus vtáčej chrípky H7N9, ktorý sa posledných mesiacoch šíri v Číne, sa z vtáctva na ľudí prenáša ľahšie ako pred desiatimi rokmi, keď vtáčia chrípka začala v Ázii spôsobovať úmrtia ľudí infikovaných jej vírusmi.

Vedci z WHO v Číne študujú vírus H7N9, aby zistili, či je možné, že jeho šírenie prerastie do globálnej pandémie, ale zatiaľ nič nenaznačuje ľahkému prenosu vírusu medzi ľuďmi.

Predstavitelia WHO dnes na tlačovej konferencii v Pekingu konštatovali, že podľa ich názoru k infikovaniu vírusom H7N9 došlo primárne na trhoch, kde sa predáva živá hydina.

Vírusom sa v Číne nakazilo viac ako 100 ľudí, u väčšiny z nich má ochorenie ťažký priebeh. Infekcii podľahli dve desiatky ľudí, väčšina z nich žila na východnom pobreží Číny v oblasti metropoly Šanghaj.

WHO pre týždňom oznámila, že veľa ľudí, ktorých v Číne pozitívne testovali na nový typ vtáčej chrípky H7N9, vôbec nebolo v kontakte s hydinou. Z tohto dôvodu je vírus ešte väčšou záhadou.

Hovorca WHO Gregory Hartl potvrdil, že "sú ľudia, ktorí neprišli v minulosti do styku s hydinou". Popredný čínsky vedec Ceng Kuang už predtým uviedol, že približne 40 percent ľudí nakazených vírusom H7N9 nemalo kontakt s hydinou.


Vtáčia chrípka H7N9 sa z Číny rozšírila na Taiwan

Prvý prípad smrteľnej vtáčej chrípky H7N9 nedávno odhalenej u ľudí zistili na Taiwane. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí ostrovnej krajiny. Ide o prvú nákazu objavenú mimo pevninskej Číny.

Pacientom, ktorý mal pozitívne výsledky testu na vtáčiu chrípku H7H9, bol 53-ročný muž, ktorý bol na dvojtýždňovej pracovnej ceste vo východočínskej pobrežnej provincii Ťiang-su.

Muž sa vrátil na Taiwan 9. apríla a o tri dni začal pociťovať príznaky. Do nemocnice išiel 16. apríla, kde testy neskôr dokázali infekciu.

Nákaza vtáčej chrípky H7N9 v pevninskej Číne, kde prvý prípad zistili v marci, sa rozšírila do siedmich provincií, pričom sa infikovalo 108 ľudí a podľahlo jej 22 pacientov. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Taiwanské zdravotnícke úrady zaviedli tento mesiac povinné kontroly cestujúcich prichádzajúcich na Taiwan s horúčkou a zároveň odporučili, aby každý, kto po návšteve Číny ochorie, upozornil úrady zodpovedné za zdravotnú starostlivosť a karanténu.

Taiwanskí predstavitelia informovali, že na prípadnú vtáčiu chrípku H7N9 testovali od 3. apríla celkovo 128 ľudí, ale prvý pozitívny výsledok mali až dnes.

Väzby medzi pevninskou Čínou a Taiwanom sa posilnili odvtedy, čo taiwanský prezident Ma Jing-ťiou začal v roku 2008 uplatňovať politiku zbližovania s Pekingom.

Priame lety medzi Čínou a Taiwanom za toto obdobie pribudli, je ich v súčasnosti 616 týždenne.