Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Takto roboty operujú oči, pečeň a odstraňujú nádory

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S použitím robotických zariadení dokážu byť chirurgovia až desaťnásobne presnejší.

Londýn 27. júna (TABLET.TV) – Vo Veľkej Británii v týchto dňoch odštartovala výstava, kde prezentujú aj robota, ktorí dokáže chirurgovi asistovať pri veľmi jemných zákrokoch, k akým určite patrí aj operácia očí.

Tím z holandskej univerzity zase predstavil zariadenie, ktoré by v budúcnosti malo napomôcť liečbe rakoviny prsníka. Pacientka nemusí podstupovať niekoľko vyšetrení, aby lekár získal informácie potrebné k zákroku. Systém je totiž schopný pracovať aj spoločne s inými zariadeniami. Profesor robotiky z univerzity v holandskom Twente vysvetľuje, že ide o akúsi ihlu, ktorá je kompatibilná aj s magnetickou rezonanciou: “Vidíme presný obraz nádoru v reálnom čase, preto nepotrebujeme zbytočne pacienta otvárať, ale môžeme sa priamo zamerať na odstránenie rakovinových buniek.“

Robot s názvom iiSNAKE sa podobá na hada s tykadlami. Ovláda sa manuálne a lekárom aj pacientom umožňuje zvládnuť zákrok oveľa komfortnejšie. Okrem toho, že má v sebe zabudovanú kameru, ktorá nahrádza oči chirurga, dokáže operovať aj bez zanechania jaziev.