Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vedci sa rozhodli obnoviť výskum vtáčej chrípky

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Pokusy s nebezpečným vírusom vtáčej chrípky sa po ročnej prestávke obnovili.

Washington 23. januára (TASR) - Pokusy s nebezpečným vírusom vtáčej chrípky sa po ročnej prestávke obnovili. Poprední virológovia dnes v spoločnom vyhlásení potvrdili, že ukončili dobrovoľné moratórium na kontroverzné experimenty s mutovanými patogénmi a pokračujú vo výskume, informoval nemecký týždenník Der Spiegel.

Moratóriom chceli vedci získať čas na vysvetlenie úžitku týchto výskumných aktivít v oblasti zdravotnej starostlivosti, povedal Ron Fouchier z Erasmus Medical Center v Rotterdame. Pracovali aj na opatreniach na minimalizáciu prípadných rizík a chceli umožniť vládam a firmám na celom svete, aby preskúmali smernice týkajúce sa biologickej bezpečnosti a komunikácie.

"Keďže ciele tohto dobrovoľného moratória sa v niektorých krajinách dosiahli a v iných sú na dosah, vyhlasujeme dobrovoľné moratórium na infekčné štúdie vtáčej chrípky za skončené," uviedli vedci v písomnom vyhlásení. "Sme si plne vedomí toho, že tento výskum - ako každá práca s infekčnými látkami - nie je bez rizík. Keďže však v prírode existuje riziko vzniku infekčného vírusu H5N1 u cicavcov, úžitok z tejto práce je väčší ako riziká."

Búrlivé reakcie na výskum sa objavili po tom, ako vedci v Holandsku a USA ohlásili vytvorenie ľahko šíriteľnej verzie vírusu. Skúmali, akým spôsobom by mohla vtáčia chrípka mutovať, aby sa stala väčšou hrozbou pre ľudí. Kritici sa ale obávali o nedostatočných bezpečnostných opatrení a možnosti, že by tento výskum mohol pomôcť teroristom. Vlani v januári preto vedci, medzi ktorými bolo aj niekoľko najväčších svetových odborníkov na chrípku, dočasne tento druh výskumu zastavili.