Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V roku 2003 zomrelo v Európe na horúčavy vyše 70.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Manu Fernandez

V lete 2003 zaznamenali rekordné teploty vo viacerých francúzskych mestách. V Toulouse, Bordeaux, Limoges a Montauban prekročili 4. augusta 40 stupňov Celzia.

Paríž/Rím 1. augusta (TASR) - Vyše 70.000 ľudí zomrelo v Európe počas vlny horúčav v lete 2003, z toho vyše 20.000 úmrtí nastalo v auguste. Najviac úmrtí pred 15 rokmi zaznamenali vo Francúzsku - 19.490 - a v Taliansku, kde zomrelo 20.089 osôb.

Zdravotnícke dosahy vlny horúčav v európskych štátoch skúmali odborníci prostredníctvom európskeho projektu CANICULE, ktorý podporila Európska únia a koordinoval ho francúzsky Národný ústav zdravia a lekárskeho výskumu (INSERM). Výsledky projektu odborníci predstavili na stretnutí, ktorý organizovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v Bonne v dňoch 22.-23. marca 2007.

"Zvýšená úmrtnosť dosiahla v auguste (roku 2003) výnimočne vysoký ukazovateľ vo Francúzsku, ale Francúzsko a Taliansko mali približne rovnaký počet zvýšených úmrtí počas celého leta 2003 s počtami 19.490 vo Francúzsku a 20.089 v Taliansku," povedal koordinátor európskeho projektu CANICULE Jean-Marie Robine.

V Európskom projekte CANICULE viedlo výskum šesť vedcov zo štyroch európskych krajín, ich prácu koordinoval demograf a výskumný pracovník INSERM-u Jean-Marie Robine.

Hlavným cieľom európskeho projektu bolo "lepšie vyhodnotiť rozsah a dosah vlny horúčav na základe zvýšených počtov úmrtí na európskej úrovni". Preto vedci vychádzali z dennej registrovanej úmrtnosti v 16 európskych štátoch počas leta v rokoch 1998-2002, aby mali východisko na porovnanie s tým, čo predstavovalo zvýšenú úmrtnosť v lete 2003. Jedným z ďalších cieľov projektu bolo "navrhnúť systém alebo metódu zvýšeného dohľadu nad úmrtnosťou súvisiacou s klimatickými podmienkami".

Podľa údajov z tohto projektu sa v Luxembursku v lete 2003 zvýšila úmrtnosť o 14,3 percenta a táto krajina sa stala najviac postihnutou z pohľadu zvýšeného počtu úmrtí v danom období.

Nasledovalo Španielsko s nárastom úmrtí o 13,7 percenta, Francúzsko bolo na treťom mieste s 11,8 percenta zvýšených úmrtí a Taliansko s 11,6 percenta. V Británii sa v danom období zaznamenalo zvýšenie o 0,2 percenta, čo znamenalo, že zo všetkých skúmaných krajín nemala v lete 2003 oproti zvyčajným ukazovateľom zvýšenú úmrtnosť.

Spravodajský server rozhlasovej stanice Radio France International (RFI) pred 15 rokmi s odvolaním sa na INSERM informoval, že typológia francúzskych obetí potvrdila nasledovné: Osoby vo veku nad 75 rokov sa stali najviac obeťami horúčav a predstavovali 70 percent všetkých úmrtí v danom období, pričom ženy tvorili 60 percent a muži 40 percent obetí na životoch.

V lete 2003 zaznamenali rekordné teploty vo viacerých francúzskych mestách. V Toulouse, Bordeaux, Limoges a Montauban prekročili 4. augusta 40 stupňov Celzia.

Pre následky vlny horúčav v danom období bol vtedajší minister zdravotníctva Jean-Francois Mattei nútený podať demisiu za to, že včas nevaroval obyvateľstvo pred možnými dôsledkami horúčav.