Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V popradskej nemocnici začali s prácami komplexnej rekonštrukcie

Na snímke výhľad z veže Kostola svätého Egídia na budovu nemocnice v Poprade. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Komplexná obnova a prestavba sa týka celej lôžkovej časti na desiatich poschodiach, pribudne 19 nových lôžok a modernizácia sa dotkne aj polikliniky.

Poprad 16. februára (TASR) - Popradská nemocnica v týchto dňoch začala s prípravnými prácami na komplexnú rekonštrukciu. Pacienti a návštevníci sa tak musia pripraviť na organizačné zmeny. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková s tým, že v rámci naplánovaného harmonogramu pripravili organizačné opatrenia s cieľom eliminovať dosahy prác. "Investícia za vyše 42 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti za tri roky zmení nemocnicu na jedno z najmodernejších zdravotníckych zariadení s úrovňou tretieho tisícročia," uviedla.

Komplexná obnova a prestavba sa týka celej lôžkovej časti na desiatich poschodiach, pribudne 19 nových lôžok a modernizácia sa dotkne aj polikliniky. Zásadné zmeny si podľa hovorkyne dlhodobo žiada centrálna plynová kotolňa, vonkajšie aj vnútorné rozvody a zateplenie s cieľom znížiť energetickú záťaž nemocnice. Po realizácii všetkých uvedených zmien príde na rad aj medicínska technika, celková vonkajšia aj vnútorná bezpečnosť nemocnice. Na každom oddelení bude v priemerne 25 až 30 lôžok, zároveň sa rozdelia na štandardné a izby vyššieho štandardu.

Najdôležitejšie pre pacientov a návštevníkov podľa medicínskej riaditeľky nemocnice Annamárie Mihálikovej je, že sa celá obnova bude realizovať za plnej prevádzky. Opatrenia budú pre technicko-prevádzkovú náročnosť projektu rozdelené do niekoľkých etáp. "Najprv príde na rad sťahovanie oddelení a ambulancií podľa vopred pripraveného harmonogramu. O všetkom budú pacienti informovaní priamo v nemocnici, výveskami, na sociálnych sieťach, ako aj prostredníctvom médií," uviedla.

Prvá etapa sťahovania zahŕňala lôžkovú časť otorinolaryngologického oddelenia, ktoré bude dočasne na 7. poschodí, a tiež internej ambulancie, gastro- a kardioambulancie, ktoré budú v poliklinike na prvom poschodí. Od soboty 17. februára nasleduje druhá etapa sťahovania, kedy sa premiestni šesť izieb urologického oddelenia na 5. poschodie a tiež šesť izieb ortopédie a šesť lôžok jednodňovej zdravotnej starostlivosti ortopédie na 6. poschodie. Nasledovať bude presun interného oddelenia na siedme poschodie a v poslednej fáze aj neurologickej ambulancie na 4. poschodie a príjmovej detskej ambulancie na 8. poschodie.

"Nemocnica o svojej historicky najrozsiahlejšej rekonštrukcii informovala aj okolité zdravotníckej nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Levoči, Kežmarku, Liptovskom Mikuláši, Starej Ľubovni, ako aj krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej starostlivosti. Operatívu budeme obmedzovať len v minimálnej miere," ubezpečila Miháliková a zároveň žiada verejnosť o trpezlivosť a ohľaduplnosť.

Účelom modernizácie je podľa riaditeľa nemocnice Stanislava Kandrika zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť, zatraktívniť pracovné prostredie a zvýšiť komfort a znížiť riziko nozokomiálnych nákaz. "Po ukončení rekonštrukcie bude popradská nemocnica jednou z najmodernejších po stavebnej, technickej, prístrojovej stránke, ale najmä čo sa týka moderných medicínskych procesov od prijatia pacienta, cez jeho liečbu až po prepustenie," uzavrel.