Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení znížil

Na snímke lekárka počúva stetoskopom čistotu pľúc detského pacienta v Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách 13. marca 2013. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Celkovo lekári hlásili 1165 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v šiestom kalendárnom týždni tohto roka 186.

Zvolen 14. februára (TASR) - V okrese Zvolen sa v šiestom týždni tohto roka znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o osem percent. Ochorenia hlásilo 62 percent lekárov pre deti a dorast a 61 percent lekárov pre dospelých. O epidemiologickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 1165 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v šiestom kalendárnom týždni tohto roka 186. "Je to 16 percent z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u štyroch osôb, čo predstavuje 0,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly dutín, ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do päť rokov. V minulom týždni evidovali vo Zvolenskom okrese jeden prípad ochorenia COVID-19. Výchovno-vzdelávací proces prerušili v jednej materskej a v jednej základnej škole v okrese.

V okrese Detva sa v šiestom týždni roka 2024 znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o 31 percent. Ochorenia hlásilo 25 percent lekárov pre deti a dorast a 23 percent lekárov pre dospelých. Celkovo to bolo 160 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobné ochorenia boli v šiestom kalendárnom týždni tohto roka štyri. Podľa RÚVZ je to 2,5 percenta z počtu všetkých ARO. Priebeh ochorení bol komplikovaný u štyroch ľudí. Ochorenia komplikovali zápaly dutín, ucha i pľúc.

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do päť rokov. V minulom kalendárnom týždni evidujú v Detvianskom okrese jeden prípad ochorenia COVID-19. Výchovno-vzdelávací proces prerušili v jednej materskej a v jednej základnej škole v okrese.